Εξήντα χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, και δέκα υπερἀκτιες κτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου εξαιρούνται από την υποχρεωτική καραντίνα των επισκεπτών από το εξωτερικό, που ισχύει από τα μέσα Μαρτίου.Από σήμερα Παρασκευή αίρεται η καραντίνα δύο εβδομάδων για τους επισκέπτες από 60 χώρες και δέκα υπεράκτιες κτήσεις της Βρετανίας. Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο, παρά την έλλειψη συμφωνίας αμοιβαιότητας, κάτι που έχει συμφωνηθεί με όλες τις υπόλοιπες χώρες.

Δύο είναι οι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο: η Σουηδία και η Πορτογαλία. Ωστόσο με την τελευταία διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών για την άρση της καραντίνας και για τους Πορτογάλους, παρά την πρόσφατη έξαρση του κορωνοϊού στη Λισαβώνα.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας, σε μια ακόμη προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από τις αποφάσεις του Λονδίνου, απέκλεισε την Ισπανία και τη Σερβία, με την αιτιολογία ότι οι δύο αυτές χώρες έχουν πολλαπλάσια κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους απ’ ότι η Σκωτία. Πιστεύεται, ωστόσο, πως πρόκειται για μονομερή πολιτική απόφαση προς εσωτερική κατανάλωση, που θα αλλάξει τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ