Η Άγκ. Μέρκελ θεωρεί σωστή και αποτελεσματική τη στάση της απέναντι στα κράτη της ευρωζώνης που ακολούθησαν πρόγραμμα προσαρμογής. Σήμερα αναμένεται να συναντήσει και την Κρ. Λαγκάρντ στο Βερολίνο.Σε συνέντευξή της στο πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης το βράδυ της Κυριακής η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ υποστήριξε την πολιτική που ακολούθησε στο διάστημα της κρίσης του ευρώ. Όπως παραδέχτηκε, η στάση της σε όλη αυτή την περίοδο είχε δημιουργήσει σε σειρά από κράτη αντιπάλους. Για τη στάση της δέχθηκε ύβρεις στην Ελλάδα και την Πορτογαλία.

«Χρόνια αργότερα επικρατεί ένα πολύ καλό κλίμα» ισχυρίστηκε η καγκελάριος Μέρκελ παραπέμποντας σε δημόσιες εμφανίσεις της κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Πορτογαλία, όπου η οικονομία βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Το ίδιο ισχύει και για τις οικονομίες της Ιρλανδίας, της Ισπανίας αλλά και για της Ελλάδας. Όπως ακόμη επισήμανε «ορισμένες φορές κανείς θα πρέπει να διανύσει δύσκολες περιόδους για να γίνει ξανά συμπαθητικός».

Αναφορικά με την ανάδειξη εθνικιστικών κομμάτων σε διάφορες κυβερνήσεις ανά την ΕΕ η καγκελάριος επέμεινε στην αναγκαιότητα της συνεργασίας και με αυτές. Τη στάση αυτή θα τηρήσει τόσο απέναντι στην Αυστρία όσο και απέναντι στη νέα ιταλική κυβέρνηση, που αποτελείται από τους ευρωσκεπτικιστές του Κινήματος των 5 Αστέρων και της εθνικιστικής Λέγκας του Βορρά. Στο περιθώριο της Συνόδου των G7 στον Κανάδα η Άγκελα Μέρκελ πρότεινε μάλιστα στο νέο ιταλό πρωθυπουργό Τζουσέπε Κόντε ένα κοινό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους στην Ιταλία. Η συνεργασία θα αφορά την ανάπτυξη αναγκαίων θεσμικών υποδομών που είτε δεν υπάρχουν είτε υπολειτουργούν στην Ιταλία. Σύμφωνα με την Άγκελα Μέρκελ ο ιταλός ομόλογός της αποδέχτηκε τη γερμανική προσφορά.

Παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα;

Το απόγευμα της Δευτέρας η Άγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί επίσης στην καγκελαρία με τους επικεφαλής διεθνών οικονομικών οργανισμών, όπως τον Οργανισμό Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΟΟΣΑ), τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, τη Παγκόσμια Τράπεζας, το ΔΝΤ. Σκοπός της ετήσιας ανεπίσημης συνάντησης που διεξάγεται εδώ και 10 χρόνια είναι η ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα που απασχολούν την παγκόσμια οικονομία.

Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί αν η Άγκελα Μέρκελ θα συζητήσει με την Κριστίν Λαγκαρντ το θέμα της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα όπως τον περασμένο χρόνο που το ζήτημα είχε αποτελέσει αντικείμενο κατ' ιδίαν συνάντησης. Πάντως η επικρατούσα άποψη στη Γερμανία είναι ότι το ΔΝΤ θα αποχωρήσει ή το πολύ η συμμετοχή του στο μέλλον να έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ