Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δέκα αγνοούνται στα ανοικτά του ιταλικού νησιού. Για έλλειψη αλληλεγγύης κάνει λόγο ο δήμαρχος Τοτό Μαρτέλο.Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δέκα αγνοούνται στα ανοικτά του ιταλικού νησιού. Για έλλειψη αλληλεγγύης κάνει λόγο ο δήμαρχος Τοτό Μαρτέλο.

Η βάρκα στην οποία ταξίδευαν ανετράπη ξαφνικά ενώ ήταν σε θέση να διακρίνουν ήδη τις ακτές της Λαμπεντούζα. Oκτώ άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και άλλοι δέκα αγνοούνται, στ’ανοικτά της Λαμπεντούζα. Στα θύματα και μια γυναίκα, η οποία σε λίγες εβδομάδες πρόκειται να γεννήσει.

Η ιταλική ακτοφυλακή με τα ταχύπλοά της κατάφερε να διασώσει σαράντα έξι ανθρώπους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Μόλο Φαβαρόλο του μικρού ιταλικού νησιού. Το ταξίδι τους είχε ξεκινήσει την περασμένη Δευτέρα από τις ακτές της Τυνησίας και ακόμη δεν έχουν εντοπισθεί οι δουλέμποροι. Η εισαγγελία του Ακράγαντα ξεκίνησε έρευνα και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν άμεσα νεκροψίες.

Κατά την διάρκεια της νύχτας, παράλληλα με τέσσερα διαφορετικά πλεούμενα, έφτασαν στην Λαμπεντούζα άλλοι 256 μετανάστες και πρόσφυγες.

Η εκκωφαντική σιωπή

Ο δήμαρχος του νησιού, Τοτό Μαρτέλο θεωρεί ότι η κυβέρνηση της Ρώμης δεν έχει κινητοποιηθεί όπως θα έπρεπε:

«Συνεχίζεται η εκκωφαντική σιωπή από μέρους της κυβέρνησης Ντράγκι. Πριν δεκαπέντε ημέρες, ζήτησα να μπορέσω να τον συναντήσω για να μιλήσουμε για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Μεσόγειο», δήλωσε ο Μαρτέλο. Πρόσθεσε, δε, πως «όταν η αλληλεγγύη δεν είναι ουσιαστική, δεν έχει καμία αξία και χρησιμότητα» και ότι «πολλοί προφανώς δεν θέλουν να καταλάβουν ποιά είναι η κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου».

Το μεταναστευτικό συνεχίζει να διχάζει την κυβέρνηση του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού. Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι ζητά αυστηρότερη γραμμή για να περιοριστούν οι αφίξεις, ενώ η κεντροαριστερά επιμένει ότι πρέπει να δοθεί κυρίως έμφαση στην διάσωση της ζωής μεταναστών και προσφύγων.

Στο μεταξύ, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, γράφει σήμερα ότι το καλοκαίρι αυτό θα είναι, πιθανότατα, δραματικό: τα σκάφη των ΜΚΟ δεν μπορούν να σαλπάρουν και άρα, κανείς δεν ξέρει πόσα είναι τα ναυάγια, ενώ χιλιάδες απελπισμένοι της θάλασσας, εντοπίζονται και μεταφέρονται σε κέντρα κράτησης της Λιβύης υπό ακραίες συνθήκες.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ