Ερωτήματα προκαλεί η νέα στάση της ιταλικής κυβέρνησης στο προσφυγικό απέναντι στα πλοία που διασώζουν ανθρώπους στη Μεσόγειο. Όλα αυτά την ώρα που υπόσχεται χαλάρωση των αυστηρών νόμων Σαλβίνι.Η νέα στάση της κυβέρνησης της Ρώμης στο προσφυγικό συνεχίζει να προκαλεί ερωτήματα. Πριν πέντε ημέρες είχαμε την υπόθεση του πλοίου Sea Watch 4, με ατέλειωτη έφοδο των ιταλικών αρχών σε αναζήτηση τεχνικών προβλημάτων.

Σήμερα, καινούρια προβλήματα προέκυψαν με το πλοίο Mare Jonio, που ανήκει σε ιταλική ΜΚΟ. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica η ιταλική ακτοφυλακή απαγόρευσε την επιβίβαση του πληρώματος με τη λογική ότι επισήμως το πλοίο έχει δηλωθεί ως εμπορικό και κατά συνέπεια δεν έχουν θέση σε αυτό ειδικοί σε ανθρώπινα δικαιώματα και νοσηλευτές που συμμετέχουν σε διασώσεις προσφύγων και μεταναστών.

Το Mare Jonio θα έπρεπε να σαλπάρει τις αμέσως επόμενες ημέρες από το Ποτσάλο της Σικελίας με προορισμό την κεντρική Μεσόγειο και την περιοχή μεταξύ λιβυκών και ιταλικών χωρικών υδάτων.

Νέα στροφή της Ρώμης

Η ιταλική ΜΚΟ ετοιμάζεται να προσφύγει κατά της απόφασης υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται σειρά διεθνών συνθηκών αλλά και το ίδιο το δίκαιο της θάλασσας. Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε υπόσχεται ότι θα προχωρήσει άμεσα (μετά από σειρά αναβολών) στην αλλαγή των αυστηρών νόμων για το μεταναστευτικό, που είχε επιβάλει η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

Σύμφωνα με αναλυτές όμως η νέα αυτή στροφή της Ρώμης, μπορεί να οφείλεται και σε μια προσπάθεια περιορισμού των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων, εξαιτίας και της περιορισμένης αλλά σταθερής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Και με στόχο τέλος να μην ξαναγεμίσει ασφυκτικά το κέντρο παραμονής των «απελπισμένων της θάλασσας» στην Λαμπεντούζα, από την στιγμή που δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί μια συνολική, εθνική στρατηγική για το μεταναστευτικό. Διότι τα Πέντε Αστέρια, που συγκυβερνούν την χώρα με την Κεντροαριστερά, έως τώρα μπλόκαραν κάθε ουσιαστική απόφαση. Αιτία, το γεγονός ότι θεωρούν ότι αν σταλεί το μήνυμα ότι οι πύλες εισόδου της Ιταλίας είναι ανοικτές, η αιμορραγία ψήφων που αντιμετωπίζουν θα γίνει ακόμη εντονότερη.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ