Νέα δέσμη μέτρων με στόχο να περιοριστούν οι κοινωνικές επαφές και κατ’ επέκταση η περαιτέρω διάδοση του κορωνοϊού ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση. Κλειστά τα περισσότερα καταστήματα. Πολλές οι εξαιρέσεις.«Πρόκειται για μέτρα τα οποία δεν έχει ξαναδεί η χώρα μας σε αυτό το εύρος». Με αυτά τα λόγια η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα τη νέα δέσμη μέτρων που έχουν στόχο να «φρενάρουν» την περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού.

Πλέον κλείνουν και στη Γερμανία τα περισσότερα, εμπορικά κυρίως, καταστήματα. Ωστόσο προβλέπονται πολλές εξαιρέσεις: σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, τράπεζες, πρατήρια καυσίμων, ταχυδρομεία, ακόμη και κομμωτήρια παραμένουν καταρχάς ανοικτά.

Βάσει του πακέτου μέτρων κλείνουν παιδικές χαρές, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, απαγορεύονται τουριστικές διανυκτερεύσεις όπως και οι συναθροίσεις σε εκκλησίες, τζαμιά και συναγωγές. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν εφεξής το αργότερο στις 6 το απόγευμα, όπερ σημαίνει ότι παραμένουν καταρχήν ανοικτά, ωστόσο οι καταστηματάρχες πρέπει να διασφαλίζουν επαρκή και ασφαλή απόσταση μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων.

Διαφορές ανά κρατίδιο

Ρολά κατεβάζουν επίσης μπαρ, κλαμπ, θέατρα, όπερες και μουσεία, αν και στα περισσότερα κρατίδια αυτό έχει γίνει ήδη. Επίσης στο μεταξύ έχουν κλείσει τα περισσότερα σχολεία και νηπιαγωγεία. Και εδώ υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τα παιδιά εκείνων που εργάζονται σε κρίσιμες υποδομές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της αποκεντρωμένης ομοσπονδιακής διοικητικής δομής της Γερμανίας η λήψη των σχετικών αποφάσεων και κυρίως η υλοποίησή τους εναπόκειται στην αρμοδιότητα των 16 ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ δεν μπορεί να επιβάλει, για παράδειγμα, το καθολικό κλείσιμο των σχολείων στη Γερμανία καθώς αυτό είναι στην αρμοδιότητα των κρατιδίων. Αυτός είναι ο λόγος που τα μέτρα μπορεί να διαφέρουν ανά κρατίδιο. Η Βαυαρία, για παράδειγμα, έχει αποφασίσει μέχρι στιγμής τα πιο αυστηρά και εκτενή μέτρα. Χθες ωστόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εισηγήθηκε τη λήψη γενικών μέτρων, τα οποία έγιναν δεκτά και υιοθετήθηκαν από όλους τους 16 πρωθυπουργούς των κρατιδίων.

Ήρεμη ακόμη η κατάσταση

Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η κατάσταση στη Γερμανία παραμένει σχετικά ήρεμη. Βασικός λόγος ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων εξακολουθούν να ακόμη χαμηλοί: μέχρι το βράδυ της Τρίτης η χώρα μετρούσε 6.012 επιβεβαιωμένα κρούσματα και μόλις 13 νεκρούς. Το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς αντίθετα ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στη Γερμανία στους 17.

Ωστόσο εκφράζονται ανησυχητικές εκτιμήσεις για δραματική αύξηση των κρουσμάτων μέσα στις επόμενες μέρες. Τα γερμανικά νοσοκομεία αναμένουν τριπλασιασμό των κρουσμάτων μέχρι τα τέλη της εβδομάδας στα 20.000. Οι διοικήσεις τους δηλώνουν ωστόσο έτοιμες να αντιδράσουν αποτελεσματικά.

Σήμερα η γερμανική κυβέρνηση εξέδωσε έκτακτη ταξιδιωτική οδηγία, με την οποία καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τα μη αναγκαία ταξίδια στο εξωτερικό. Παράλληλα ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος επαναπατρισμού γερμανών τουριστών.

Κώστας Συμεωνίδης (dpa, bild.de, spiegel.de)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ