Μία απίστευτη ιστορία: γυναίκα Γεζίντι βρίσκει καταφύγιο στη Γερμανία για να γλυτώσει από τον βασανιστή της στο Ιράκ και ξαφνικά τον βρίσκει μπροστά της στη μέση του δρόμου. Κανείς δεν μπορεί να την βοηθήσει.Για μία ακόμη φορά αναγκάζεται να φύγει, να κρυφτεί, να ξεχάσει. Το 2015 η Ασβάγκ Χατζί Χαμίντ είχε φύγει από τη Μοσούλη και μαζί με την οικογένειά της βρήκε καταφύγιο στην ειδυλλιακή κωμόπολη Σβέμπις-Γκμιντ της νότιας Γερμανίας στα πλαίσια διεθνούς προγράμματος για την προστασία των γυναικών Γιεζίντι. Λίγους μήνες πριν οι ένοπλοι του αποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους» είχαν ξεκληρίσει τους Γεζίντι στο βόρειο Ιράκ. Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες θρησκευτικές κοινότητες στον κόσμο, την οποία θέλει να εξοντώσει το Ισλαμικό Κράτος, γιατί θεωρεί ότι λατρεύει τον «εκπεσόντα άγγελο», δηλαδή τον διάβολο. Οι τζιχαντιστές απήγαγαν, κακοποίησαν και πούλησαν σε σκλαβοπάζαρα πολλές γυναίκες Γιεζίντι. Επί δέκα ολόκληρους μήνες η Ασβάγκ ήταν υποχείριο ενός άνδρα, τον οποίο ήλπιζε να ξεχάσει για πάντα. Και ξαφνικά, λέει, τον βρήκε μπροστά της στους δρόμους του Σβέμπις-Γκμιντ.

«Ο λόγος που έφυγα από το Ιράκ ήταν ότι δεν ήθελα να ξαναδώ αυτό το απαίσιο πρόσωπο, ήθελα να ξεχάσω οτιδήποτε θα μπορούσε να μου το θυμίσει. Έπαθα σοκ όταν τον είδα στη Γερμανία», τονίζει η Ασβάγκ, διηγούμενη την ιστορία της στο πόρταλ InfoMigrants, που διατηρούν από κοινού η Deutsche Welle, η Γαλλική Ραδιοφωνία και το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. «Η πρώτη φορά που τον είδα στη Γερμανία ήταν το 2016», συμπληρώνει. «Ήταν ο ίδιος άνδρας. Προσπάθησε να με κυνηγήσει στον δρόμο. Όταν με ξαναείδε, με πλησίασε και μου είπε: Ξέρω τα πάντα για σένα».

Στασιμότητα στην αστυνομική έρευνα

Μετά τις τραυματικές εμπειρίες που υπέστη στο Ιράκ, η Ασβάγκ επιχείρησε να αρχίσει μία καινούργια ζωή στη Γερμανία. Ειδοποίησε την αστυνομία για ό,τι συνέβη, αλλά δεν αισθάνθηκε ποτέ ασφάλεια, από τη στιγμή που γνώριζε ότι ο βασανιστής της παραμένει ελεύθερος. Τελικά, η νεαρή γυναίκα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα. «Αν δεν τον συναντούσα, θα έμενα στη Γερμανία. Ήθελα να ολοκληρώσω την εκπαίδευσή μου και να ζήσω μία φυσιολογική ζωή», λέει.

Η αστυνομία της Βάδης-Βυρτεμβέργης άρχισε να ερευνά το περιστατικό τον περασμένο Μάρτιο, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε την υπόθεση η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Καρλσρούης. Σήμερα οι αρμόδιες αρχές δηλώνουν ότι «δεν είναι σε θέση» να εντοπίσουν τον ύποπτο άνδρα. Μέσω Twitter, η εγκληματολογική υπηρεσία της Βάδης-Βυρτεμβέργης υποστηρίζει ότι οι έρευνες δεν προχωρούν, διότι «επί του παρόντος η μάρτυς δεν είναι διαθέσιμη». Εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας δηλώνει στην εφημερίδα Die Welt ότι οι έρευνα παραμένει σε εκκρεμότητα από τον Ιούλιο.

Ζητούμενο η προστασία των γυναικών και στη Γερμανία

Προελαύοντας στο Ιράκ το 2014 οι ένοπλοι του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν περισσότερους από 5.000 Γεζίντι και απήγαγαν άλλους 10.000. Τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν λόγο για γενοκτονία. Η Ασβάγκ Χατζί Χαμίντ λέει ότι έχει έξι αδέρφια, αλλά έχει χάσει τα ίχνη τους. Τα χωριά των Γιεζίντι στο βόρειο Ιράκ ανοικοδομούνται, αλλά ο πατέρας της Ασβάγκ πιστεύει ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει, ειδικά μετά τη δυσάρεστη εμπειρία που έζησε η κόρη του στη Γερμανία. Ο ίδιος ελπίζει κάποτε να βρεθεί, μαζί με τους δικούς του, σε μία χώρα όπου θα αισθάνονται όλοι ασφαλείς.

Προς το παρόν η Ασβάγκ έχει καταφύγει σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στο ιρακινό Κουρδιστάν. Ζητεί από τις γερμανικές αρχές να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να μην ζήσουν και άλλες γυναίκες όσα υπέμεινε εκείνη. «Από τη Γερμανία δεν περιμένω τίποτα, παρά μόνο να τιμωρήσει αυτόν άνδρα«, λέει. «Και να συνειδητοποιήσουν οι αρμόδιοι ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες που έχουν να διηγηθούν μία ιστορία παρόμοια με τη δική μου. Αυτές οι γυναίκες πρέπει να προστατευθούν».

Λιούις Σάντερς/ Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ