Στην καταδίκη σε φυλάκιση του δήμαρχου Κων/πολης Εκρέμ Ιμάμογλου, πιθανού και ισχυρού πολιτικού αντιπάλου του Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρεται η FAZ.Ως «κακό οιωνό ενόψει των εκλογών», ο οποίος «ανοίγει την προοπτική μιας προεκλογικής εκστρατείας που θα διεξαχθεί με αθέμιτα μέσα από την πλευρά του κυβερνητικού στρατοπέδου» χαρακτηρίζει την καταδίκη σε φυλάκιση του δημάρχου Κων/πολης Εκρέμ Ιμάμογλου, για εξύβριση, η Süddeutsche Zeitung, η οποία κρίνει ως «πιθανότατα σωστές» τις δηλώσεις μελών της αντιπολίτευσης πως η απόφαση ήταν «πολιτικά υποκινούμενη». «Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης είναι σφοδρός επικριτής της κυβέρνησης και πιθανός διεκδικητής της εξουσίας στις εκλογές που θα διεξαχθούν σε λιγότερο από έξι μήνες. Η τουρκική ηγεσία θα αναφερθεί, ως συνήθως, στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Όμως οι περισσότεροι Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι το δικαστικό σώμα έχει πολιτικοποιηθεί και το κράτος δικαίου έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τον πρόεδρο Ερντογάν», σχολιάζει το γερμανικό μέσο, συνεχίζοντας: «Ο Ερντογάν εδώ και καιρό έχει αρχίσει να φοβάται ότι δεν θα επανεκλεγεί. Έχει χάσει μεγάλη υποστήριξη τους τελευταίους μήνες, λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας και του πληθωρισμού. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, τουλάχιστον όχι στον πρώτο γύρο».

Οι επικείμενες εκλογές είναι κομβικής σημασίας, μεταξύ άλλων διότι, όπως αναφέρει η SZ, «η συμμαχία των 6 παρατάξεων που θα διεκδικήσει την εξουσία έχει θέσει ως στόχο μια συνολική συνταγματική τροποποίηση, επιδιώκοντας να αντικαταστήσει την προεδρική διακυβέρνηση που εισήγαγε ο Ερντογάν με το δημοψήφισμα του 2016 με ένα κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης».

taz: Ο Σολτς συνεχίζει το πόκερ γύρω από το φυσικό αέριο

Με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε χθες στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι δεν διαφαίνεται «άμεση λύση» για τη θέσπιση πλαφόν στις τιμές φυσικού ααερίου. Η Tageszeitung (taz) αναφέρει πως «η Γερμανία είχε αγοράσει το πολυπόθητο υγροποιημένο αέριο σε υψηλότατες τιμές το καλοκαίρι, κάτι που είναι διατεθειμένη να κάνει και στο μέλλον, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο ο εφοδιασμός». Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο γερμανικό μέσο, στο Βερολίνο υπάρχει επιπλέον ο φόβος ότι μια παρέμβαση στην αγορά θα μπορούσε να κλονίσει και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, στάση που συμμερίζεται και ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Ο πολιτικός των Πρασίνων φρέναρε την ειδική συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Τρίτη. Υπήρξε πρόοδος, αλλά ορισμένα σημαντικά σημεία παραμένουν ακόμη ανοικτά, μεταξύ άλλων το επίπεδο του ανώτατου ορίου τιμών στο φυσικό αέριο. […] Τώρα συζητείται 200 έως 220 ευρώ πλαφόν ανά μεγαβατώρα. Αλλά αυτό είναι προφανώς πολύ χαμηλό για το Βερολίνο. Η Γερμανία γίνεται αρκετά αντιδημοφιλής με το παιχνίδι πόκερ που παίζει. Η ΕΕ συζητά κοινά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης από τον Οκτώβριο του 2021 – το Βερολίνο πάντα βάζει φρένο», σχολιάζει περαιτέρω η taz.

Συνολικά 15 χώρες της ΕΕ τάσσονται υπέρ ενός ορίου τιμών. «Αρκετές συναντήσεις αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων έχουν ήδη αποτύχει γύρω από αυτό το φλέγον ζήτημα. Η τελευταία ελπίδα, ωστόσο, στηρίζεται σε μια ακόμη συνάντηση των υπουργών Eνέργειας την επόμενη Δευτέρα. Η Γερμανία θα μπορούσε να καταψηφιστεί εκεί – μια ειδική πλειοψηφία είναι αρκετή για μια απόφαση», καταλήγει το γερμανικό μέσο.

HB: Απομακρύνονται τα ευρωπαϊκά κράτη από την Κίνα

Στροφή μακριά από την Κίνα επιλέγει η νέα ιταλική κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών Αντόλφο Ούρσο να δηλώνει ότι «εάν άλλες χώρες σκοπεύουν να μετακινηθούν από την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία στην τεχνολογική και εμπορική εξάρτηση από την Κίνα, δεν θα τις ακολουθήσουμε». «Αυτό αποτελεί ένδειξη πως όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και σε άλλα κράτη της ΕE, λαμβάνει πλέον χώρα μια θεμελιώδης απομάκρυνση από την Κίνα», σχολιάζει η Handelsblatt. Εξάλλου, και η ίδια η Κίνα «δεν βασίζεται πλέον στις συγχωνεύσεις και εξαγορές στην Ευρώπη σήμερα, αλλά κατασκευάζει τα δικά της εργοστάσια, ιδίως για μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Σε αντίθεση με τις εξαγορές, αυτό σπάνια προκαλεί κριτική».

Στην HB τυγχάνει σχολιασμού και η κινεζική επενδυτική παρουσία στην Ελλάδα. «Οι κινεζικές εταιρείες έχουν ισχυρά ερείσματα στην Ελλάδα. Η εταιρεία COSCO κατέχει το 67% του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας στον Πειραιά. Το 2015, όταν η Ελλάδα ιδιωτικοποίησε το λιμάνι με εντολή των Ευρωπαίων δανειστών, οι Κινέζοι άδραξαν την ευκαιρία. Ανέπτυξαν τον Πειραιά σε κόμβο για τις θαλάσσιες μεταφορές μεταξύ Ασίας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων έχει δωδεκαπλασιαστεί από το 2008. Οι αρχικές επικρίσεις των συνδικάτων για την εξαγορά έχουν έκτοτε σιωπήσει. Πολιτικά, η κινεζική δραστηριότητα επίσης δεν τυγχάνει κριτικής. Και ο Πειραιάς δεν παρέμεινε η μόνη κινεζική επένδυση», επισημαίνει χαρακτηριστικά το γερμανικό μέσο.

Γιώργος Πασσάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ