protoxronia2Εορτασμός της Ελληνικής και Κινέζικης Πρωτοχρονιάς – Αφού ως σύμβολο της σοφίας , ευστροφίας και διπλωματικότητας μπορεί να λειτουργήσει θετικά, ώστε να αντεπεξέλθουμα από τις δυσκολίες των οικονομικών συγκυριών.

Της Αντωνίας Τρουμπούκη.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακός ήταν ο εορτασμός που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Ελλάδας-Κίνας στις 16 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ.

Θερμό καλωσόρισμα από κινεζούλες με παραδοσιακές φορεσιές, έξω από τις αίθουσες με την υποβλητική κινέζικη διακόσμηση. Και οι καλεσμένοι μας, όπως πάντα, πολυπληθείς, μέσα σε κλίμα φιλίας και εγκαρδιότητας γιόρτασαν την Ελληνική και Κινεζική πρωτοχρονιά, που ήταν στις 10 Φεβρουαρίου 2013.

Η Α’ Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, κα Αμαλία Ματιάτου «ψυχή της εκδήλωσης» η οποία επί σειρά ετών διοργανώνει αυτή την εκδήλωση, που έχει γίνει πια θεσμός, αφού απηύθυνε θερμό καλωσόρισμα παρουσίασε τους προσκεκλημένους.

Παρευρέθη πλήθος επισήμων, εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων καθώς και οι κ.κ. Θ. Πάγκαλος, τέως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ντόρα Μπακογιάννη, Βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ, Σ. Χαλβατζής, Βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του Συνδέσμου μας, Π. Τριγάζης, Εκπρόσωπος του Κινήματος Ειρήνης και Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, Δ. Κόκκινος, καθηγητής καρδιολογίας και Διευθυντής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Ζέμπο Σιέν, Διευθύνων Σύμβουλος της Cosco, Άγ. Καρακώστας, Γεν. Διευθυντής της Cosco, Γ. Χλαμπουτάκης, Πρόεδρος του ΕΕΣ, η Τόνια Λούο Διευθύντρια του China Center, και ο Φ. Κωνσταντινίδης διεθνούς φήμης Σκηνοθέτης.

Επίσης ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα κ. Τσινγουέν Ντου με την σύζυγό του κ. Γκοχουά Γιανγκ, και ανώτατα στελέχη της κινεζικής πρεσβείας, όπως:  ο Διευθυντής Διοικητικού του Γραφείου της Πρεσβείας κ. Λιου Τζινγκντόνγκ, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος κ. Χαν Σιάο, η Μορφωτική Ακόλουθος κ.Τσεν Σιάο, η Πολιτική Σύμβουλος κ. Τσάο Λι Γιίνγκ, ο Ακόλουθος της Πρεσβείας κ. Χου Χουί Μιν. Επίσης παρευρέθηκαν μέλη της κινεζικής κοινότητας, καθώς και πρόεδροι σωματείων, όπως π.χ. η κ. Τσιέν Αϊ Τσιν, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών και Σουαν Σου Φεν, Αντιπρόεδρος που έκανε εντυπωσιακή καλλιτεχνική εμφάνιση.

Στην συνέχεια ακολούθησε πρόγραμμα παραδοσιακής κινεζικής μουσικής από τον κ. Γιου Τσενγκ και μουσική σαξοφώνου από τον κ. Λιόν Χι. Παρουσίαση κινεζικών χορευτικών προγραμμάτων από κινεζική ομάδα, καθώς και αντίστοιχη του Ωδείου Χαλανδρίου «Μ. Κανατσούλη».

Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου κ. Ανδρέα Ποταμιάνου, ο οποίος αφού απηύθυνε εκ μέρους των μελών του Δ.Σ θερμό χαιρετισμό είπε μεταξύ των άλλων τα εξής: «Δύσκολη η φετεινή χρονιά για την χώρα μας, το έτος του φιδιού, αφού, χαριτολογώντας, είπε –μας ζώσαν τα φίδια από παντού. Όμως, το φίδι για εμάς είναι το σύμβολο του Ασκληπιού, πατέρα της Ιατρικής και σημαίνει περίθαλψη και θεραπεία. Έτσι πιστεύω ότι εμείς θα τα καταφέρουμε, αφού έχουμε τόσους καλούς φίλους στην Κίνα, η οποία ως ανερχόμενη δύναμη βοηθά την χώρα μας στις οικονομικές συνεργασίες, -που πρέπει να τονωθούν περισσότερο-, μέσω της εμπορικής Ναυτιλίας, του τουρισμού και των εμπορικών ανταλλαγών. Εμείς θα βοηθήσουμε περισσότερο σε κάθε κατεύθυνση για το συμφέρον των δύο λαών μας..»

Στην συνέχεια ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα κ. Τσινγουέν Ντου τόνισε ιδιαίτερα: «Η Ελλάδα είναι χώρα, που έχω πολλούς συναισθηματικούς δεσμούς, αφού πριν από πολλά χρόνια είχα υπηρετήσει εδώ και πλέον νοιώθω να είμαι σε οικείο χώρο… Μεταξύ των χωρών μας υπάρχει αμοιβαιότητα και συνεργασία, ταίριασμα στην ιστορία και τον πολιτισμό….»
«Οι επαφές μας σημειώνουν ανοδική πορεία σ’ όλα τα επίπεδα. Πέρυσι 100 χιλ.Κινέζοι επισκέφθηκαν την χώρα σας κι εμείς εφέτος θέλοντας να βοηθήσουμε περισσότερο καθιερώσαμε έτος προβολής της Ελλάδας στην Κίνα και αντίστοιχα, μέσω πραγματοποίησης σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων…» Κλείνοντας είπε: «Εκ μέρους της Κυβερνήσεως και του λαού μας στέλνουμε αγάπη και ευχαριστίες σε όλους σας. Εύχομαι καλή τύχη, υγεία κprotoxronia1αι ευτυχία σε σας..»
Ακολούθως έγινε επίδειξη πολεμικών τεχνών της σχολής Α. Αθανασίου.

Ξάφνιασε ευχάριστα η συγκινητική παρουσίαση καλλιτεχνικού προγράμματος από την γυναικεία ομάδα ελληνικών χορών της πρεσβείας με επικεφαλής την πρέσβειρα, που άφησε άφωνους τους παρευρισκομένους με την άψογη εκτέλεση των χορών. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον χοροδιδάσκαλο κ. Κ. Σαχινίδη.

Δυναμική η παρουσία του Χορευτικού Ομίλου Καρδίτσας «Το Σεργιάνι» με τις εντυπωσιακές παραδοσιακές φορεσιές, που έχουν πάρει διεθνή βραβεία. Συγχαίρουμε και ευχαριστούμε την πρόεδρο κ. Θ. Τσίπρα και τους χορευτές.

Την εκδήλωση κάλυψαν ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1, οι gbtimes, ανταποκριτές του «Διεθνούς Κινεζικού Ραδιοφώνου 93,2» καθώς και η Εφημερίδα «Ελληνοκινεζικά Χρονικά».

Ευχαριστούμε θερμά όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους, εργάσθηκαν για την επιτυχία της εκδήλωσης, προσέφεραν πλούσια δώρα και έλαβαν μέρος στα καλλιτεχνικά προγράμματα.

Η όμορφη βραδυά θα μείνει αξέχαστη στην μνήμη μας. Στ’ αυτιά μας ηχεί ο απόηχος Σιν νιέν Κουάϊλε «Ευτυχισμένος ο Καινούργιος Χρόνος 2013».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ