Σε μια πρώτη απόπειρα προσέγγισης της ΕΕ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας απέστειλε επιστολή στον Ντ. Τουσκ. Άμεση η απάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέσω Twitter.Το backstop, η ασφάλεια των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία, που ετέθη ως όρος από το Δουβλίνο, υιοθετήθηκε από τις Βρυξέλλες και περιλαμβάνεται στη συμφωνία αποχώρησης, θέτει σε κίνδυνο την συμφωνία ειρήνευσης της Μεγάλης Παρασκευής, αναφέρει στην επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Μπόρις Τζόνσον. Την αποκαλεί μέτρο αντιδημοκρατικό αφού στην ουσία επιβάλλει διαφορετικό καθεστώς σε μια επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο κ. Τζόνσον υπενθυμίζει πως η πλειοψηφία του πληθυσμού της Βόρειας Ιρλανδίας είναι προτεστάντες που διαφωνούν με το backstop.

O Βρετανός πρωθυπουργός καλεί τις Βρυξέλλες να θέσουν συγκεκριμένη ημερομηνία ισχύος του μέτρου, ιδανικά έως το τέλος της μεταβατικής περιόδου το 2021. Έως τότε θα έχει βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση που θα περιλαμβάνεται στη συμφωνία των μελλοντικών σχέσεων Βρετανίας- Eυρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αντιδράσεις

Ωστόσο ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον Μπόρις Τζόνσον, επιμένει στην επιβολή του backstop. Πρόκειται για επιμονή που έχει βαθύτερες πολιτικές αιτίες με κυριότερη τις πιέσεις που ασκούνται στον κ. Βαράντκαρ από την εθνικιστική πλευρά της κυβερνητικής του συμμαχίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα θέσει το θέμα του backstop κατά τις συναντήσεις του με την Άγκελα Μέρκελ και τον Εμμανουέλ Μακρόν, σε Βερολίνο και Παρίσι, την Τετάρτη και την Πέμπτη. Θα τονίσει πως μόνο με την απάλειψη του backstop η συμφωνία αποχώρησης θα περάσει από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αντέδρασε στην επιστολή του βρετανού πρωθυπουργού μέσω Twitter γράφοντας: «Το backstop διασφαλίζει την αποφυγή σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία εκτός εάν ή μέχρι να βρεθεί κάποια εναλλακτική λύση. Εκείνοι που απορρίπτουν το backstop και δεν αντιπροτείνουν μια ρεαλιστική εναλλακτική λύση ουσιαστικά υποστηρίζουν την επαναδημιουργία συνόρων. Ακόμη και αν δεν το παραδέχονται».

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Κοσμά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ