Με τρεις μήνες καθυστέρηση, πραγματοποιείται σήμερα ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία σε περίπου 5.000 δήμους, οι οποίοι δεν απέκτησαν δήμαρχο από τον πρώτο γύρο, τον περασμένο Μάρτιο.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναμέτρηση στο Παρίσι, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως η Λυόν, η Μασσαλία, αλλά και η Χάβρη, όπου μάλιστα υποψήφιος είναι ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ. Δύο οι μεγάλες προκλήσεις σήμερα: Το πρώτο ερώτημα είναι εάν, παρά την πανδημία του κορονοϊού, το ποσοστό συμμετοχής θα είναι μεγαλύτερο από το 44,6% του πρώτου γύρου. Το δεύτερο ερώτημα είναι αν το κλινημα των οικολόγων θα αλλάξει τα δεδομένα σε πολλές πόλεις και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Για να πεισθούν οι Γάλλοι να μεταβούν για να ψηφίσουν, έχουν παρθεί δραστικά μέτρα στα εκλογικά κέντρα. Η μάσκα είναι υποχρεωτική αυτή τη φορά, ανισηπτικά τζελ μοιράζονται παντού, ενώ έχει τοποθετηθεί και πλεξιγκλάς ανάμεσα στους εκλογείς και στο προσωπικό.

Ρυθμιστές οι οικολόγοι;

Ο οικολογικός άνεμος προφανώς δυνάμωσε κατά το τρίμηνο της κρίσης. Οι Οικολόγοι-Πράσινοι μπόρεσαν να σταθεροποιήσουν τη δύναμη των υποψηφίων τους σε πολλές πόλεις. Μεταξύ αυτών είναι η Γκρενόμπλ, η Λυόν, το Στρασβούργο, η Μπενζανσόν. Όσο για το Παρίσι, η Αν Ινταλγκό θεωρείται πλέον φαβορί, χάρη στη συμφωνία με τους Πράσινους. Για τους υποψηφίους της πλειοψηφίας του Μακρόν ο σημερινός γύρος θεωρείται «το τέλος ενός εφιάλτη». Εξαιρείται ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ που σίγουρα θα κερδίσει τη Χάβρη, με πιθανό επακόλουθο τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ