Σήμερα η κατάθεση του προϋπολογισμού στο Βρετανικό Κοινοβούλιο για το 2021. Σχέδια επέκτασης της αναστολής εργασίας  μέχρι το τέλος του ΣεπτεμβρίουΟ Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, σήμερα Τετάρτη καταθέτει τον προϋπολογισμό στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την επέκταση της «αναστολής εργασίας» για επιπλέον 5 μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, άλλες 10 δισεκατομμύρια λίρες θα δεσμευθούν για τους δικαιούχους του προγράμματος που πλέον έχουν μειωθεί στα 5 εκατομμύρια από 11 εκατομμύρια που ήταν στην αρχή της πανδημίας. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση καλύπτει το 80% του μισθού των εργαζομένων σε αναστολή, μέχρι το ποσό των 2.500 λιρών ενώ τον Ιούλιο η κάλυψη της κυβέρνησης θα μειωθεί στο 70% με τους εργοδότες να υποχρεούνται να καλύψουν το υπόλοιπο 10% του ποσού αυτού και από τον Αύγουστο μέχρι τον Σεπτέμβρη η συνεισφορά των εργοδοτών θα αυξηθεί στο 20%, και της κυβέρνησης θα μειωθεί στο 60% αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα θα ενισχυθούν και οι αυτοαπασχολούμενοι, με το αντίστοιχο πρόγραμμα στήριξης να επεκτείνεται, ώστε να συμπεριληφθούν και οι νέοι αυτοαπασχολούμενοι που υπολογίζονται στις 600 χιλιάδες.

Φως στο τούνελ

Εν όψει του προϋπολογισμού ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Τώρα που έχουμε πλάνο εξόδου από το lockdown υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, οπότε είναι μονό το σωστό να συνεχίσουμε να βοηθάμε τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες σε αυτούς τους δύσκολους μήνες που έρχονται αλλά και ακόμα περισσότερο».

Η εφαρμογή του πρώτου προϋπολογισμού στη μετά-Brexit εποχή και ταυτόχρονα εν μέσω πανδημίας δεν θα είναι εύκολη ούτε για την κυβέρνηση Τζόνσον αλλά ούτε και για τους Βρετανούς, με τον Υπουργό ήδη να κάνει λόγο για αύξηση της φορολογίας στα επόμενα χρόνια.

Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις για τα σχέδια του Σούνακ, έρχονται μέσα από το κόμμα των συντηρητικών με αρκετούς βουλευτές να αντιτίθενται στην αύξηση της φορολογίας, με αυτό να εντείνει τα σενάρια εσωτερικού debate τα επόμενα χρόνια. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης τώρα κάνουν λόγο για καθυστέρηση της κυβέρνησης να λάβει τα μέτρα στήριξης.

Καθώς φαίνεται το σχέδιο του Υπουργού θα έχει τρεις στόχους. Άμεσα, να προστατέψει την ευημερία των Βρετανών για τους επόμενους δύσκολους μήνες, σταδιακά να ξαναχτίσει την «πληγωμένη» οικονομία της Βρετανίας αλλά παράλληλα να «βελτιώσει» και τα δημοσιονομικά στοιχεία.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ