Διαμαρτυρία για την εκκένωση κατειλημμένων κτηρίων στην Ελλάδα. Ειρηνική διευθέτηση μετά από προσπάθειες ελλήνων διπλωματών. Ενδεχομένως να συνεχιστούν οι καταλήψεις προξενικών αρχών στο εξωτερικό.Στις 11 π.μ. (τοπική ώρα) τη Δευτέρα 17 άτομα, στην πλειονότητά τους Έλληνες, κάνουν κατάληψη του προξενικού γραφείου της ελληνικής πρεσβείας Βερολίνου στην περιοχή Mitte. Από παράθυρο του προξενείου ξεδιπλώνουν πανό με το σύνθημα στα αγγλικά «Αλληλεγγύη με τα κτήρια υπό κατάληψη στην Ελλαδα». Δεδομένου ότι ήταν ώρα λειτουργίας για το κοινό – στους χώρους του προξενείου παραβρίσκεται όλο το προσωπικό, το οποίο παραμένει και στη συνέχεια εκεί. Οι ακτιβιστές τους ενημερώνουν για τους λόγους της κατάληψης. Σε ανακοίνωση τους που δημοσιεύεται στο διαδίκτυο αναφέρεται ότι καταλαμβάνουν «συμβολικά» το προξενείο «ως ένδειξη αλληλεγγύης». Στο κείμενο στιγματίζουν την πολιτική του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη σχετικά με εκκενώσεις κτηρίων υπό κατάληψη, την κατάργηση του ασύλου στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, την αντιμετώπιση των μεταναστών. Επίσης αποδοκιμάζουν «την εισαγγελική πρόταση απαλλαγής όλων των κατηγοριών της Χρυσής Αυγής» στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Την ίδια περίπου ώρα έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο περίπου 30 «αλληλέγγυοι πολίτες» για να υποστηρίξουν τους συντρόφους τους. Στη συνέχεια ακούγονται διάφορα συνθήματα όπως «δέκα, εκατό, χιλιάδες καταλήψεις ενάντια σε ένα κόσμο οργανωμένης σήψης.» Μιλώντας με το πρόγραμμα μας για τους λόγους της επιλογής του ελληνικού προξενείου στο Βερολίνο, μέλος της ομάδας των διαδηλωτών δηλώνει: «Από τη στιγμή που μπαίνουν στα ΄σπίτια’ μας στην Ελλάδα θα μπούμε και εμείς στην επίσημη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Γερμανία.» Όπως διαβεβαιώνει: «Η πράξη μας είναι συμβολική, δεν πρόκειται να μείνουμε στα γραφεία τους.» Αν όμως συνεχιστούν οι εξώσεις από κτήρια υπό κατάληψη στην Ελλάδα τότε δεν αποκλείεται να επαναληφθούν καταλήψεις ελληνικών διπλωματικών αρχών στο εξωτερικό.

Αίσιο τέλος

Στο προξενικό γραφείο που βρίσκεται σε διαφορετική περιοχή από την Ελληνική Πρεσβεία σπεύδει άμεσα μετά την κατάληψη ο πρέσβης στο Βερολίνο Θεόδωρος Δασκαρόλης. Μαζί με τον επικεφαλής του προξενικού γραφείου Ανδρέα Σπυρόπουλο επιδιώκουν να έρθουν σε συνεννόηση με τους καταληψίες προκειμένου να αποχωρήσουν. Όπως διαβεβαιώνει διπλωματική πηγή, οι ακτιβιστές παρόλο που δεν ήταν επιθετικοί, δεν έδειχναν αρχικά καμία πρόθεση να αποχωρίσουν σύντομα. Η κατάσταση περιπλέκεται με την εμφάνιση της γερμανικής αστυνομίας, που όπως διαβεβαιώνουν από την πλευρά της πρεσβείας, δεν την έχουν ειδοποιήσει.

Το ζητούμενο τώρα για τους έλληνες διπλωμάτες είναι να βρεθεί μια φόρμουλα για την αποχώρηση των ακτιβιστών χωρίς τη σύλληψη τους. Μετά από έναν διάλογο με τους καταληψίες που κράτησε αρκετή ώρα, αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη της αστυνομίας, βρέθηκε η εξής λύση: κατά την αποχώρηση των ακτιβιστών οι αστυνομικοί θα σημειώνουν τα στοιχεία τους. Η κατάληψη λήγει στις 3 μ.μ. και μια ώρα αργότερα ολοκληρώνεται και η ταυτοποίηση. Σύμφωνα πάντως με αξιωματικό της γερμανικής αστυνομίας που συμμετείχε στην επιχείρηση, οι καταληψίες δεν θα πρέπει να αναμένουν άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους. Όχι μόνο επειδή η ελληνική πρεσβεία δεν προτίθεται να τους μηνύσει. Όπως δήλωσε το στέλεχος της αστυνομίας στο πρόγραμμα μας «η συμπεριφορά τους ήταν απόλυτα ειρηνική.»

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ