Το αδιέξοδο συνεχίζεται, η κατάρρευση των συνομιλιών τους αποκαλύπτει τα προβλήματα όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στην αντιπολίτευση. Προς νέα αναβολή το Brexit;Ο Τζέρεμι Κόρμπιν τερματίζει τις διακομματικές συνομιλίες για μια συναινετική αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με αποστολή σχετικής επιστολής προς την Τερέζα Μέι. «Δεδομένης της αδυναμίας της κυβέρνησης να καταθέσει μια πρόταση αποδεκτή, εξ αιτίας της διάλυσης του κυβερνητικού επιτελείου και των διαφορετικών γνωμών για έξοδο από την παρούσα κρίση, είναι χάσιμο χρόνου η συνέχεια των διαπραγματεύσεων» υπογράμμιζε στην επιστολή του ο ηγέτης των Εργατικών.

Όπως βόλευε στον Γκόρμπιν

Η πρωθυπουργός απάντησε πως η αδυναμία προόδου στις συζητήσεις που κράτησαν 6 εβδομάδες, οφείλεται στην αδιαλλαξία της αντιπολίτευσης, στην κατάθεση διαφορετικών ερμηνειών σε κάθε θέμα και στην επιμονή του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των Εργατικών, Κίερ Στάρμερ, όσον αφορά στην προσφυγή σε νέο δημοψήφισμα. Η Ντάουνινγκ Στριτ, επίσης, υπογραμμίζει πως η κ. Μέι είναι αποφασισμένη να θέσει, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, προς ψήφιση μια ανανεωνόμενη εκδοχή της Συμφωνίας αποχώρησης, με επιπρόσθετες διαβεβαιώσεις από πλευράς Βρυξελλών όσον αφορά στο backstop, στην εγγύηση των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία, εξ αιτίας του οποίου έχει απορριφθεί τρεις φορές η Συμφωνία της Κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κοινή εκτίμηση ήταν πως οι συνομιλίες δεν θα είχαν αίσιο αποτέλεσμα και πως ήταν ένα ακόμη τέχνασμα του επιτελείου του Τζἐρεμι Κόρμπιν, στόχος του οποίου ήταν να παραπλανήσει το εκλογικό σώμα των Εργατικών που είναι βαθειά διχασμένο.

Το χάος που επικρατεί στην κυβερνητική πλευρά και το Συντηρητικό Κόμμα, έχει μονοπωλήσει την επικαιρότητα και τους σχολιαστές με αποτέλεσμα να επισκιαστούν τα σοβαρά προβλήματα και ο αντίστοιχος διχασμός στην αντιπολίτευση. Έως τώρα, ο Τζἐρεμι Κόρμπιν και οι δύο σημαντικότεροι σύμβουλοί του που προέρχονται από την άκρα αριστερά, είχαν υιοθετήσει μια στάση που πίστευαν πως τους βόλευε. Τη μια ημέρα ήταν υπέρ του δημοψηφίσματος, την επομένη κατά, την μια χάιδευαν τους remainers που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων τους, την επόμενη τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, παραδοσιακούς ψηφοφόρους των Εργατικών που είναι φανατικοί υπέρ του Brexit.

Προβλήματα και στην αντιπολίτευση

Τώρα έφθασε η ώρα, να φανερωθούν τα προβλήματα της αντιπολίτευσης. Ο κ. Κόρμπιν καλείται να πάρει σαφή θέση, κάτι που ούτως ἠ άλλως, θα του στοιχίσει ψήφους. Η απόφαση του κ. Κόρμπιν να αποχωρήσει από τις συνομιλίες, δημιουργεί επιπλέον προβλήματα και για την Τερέζα Μέι. Μετά από ασφυκτικές πέσεις των βουλευτών των πίσω εδράνων, της ομάδας 1922, η πρωθυπουργός υποσχέθηκε να παραιτηθεί, εφόσον περάσει η Συμφωνία της από την Βουλή. Μετά την σημερινή εξέλιξη, μόνο η ίδια ξέρει αν θα το πράξει. Ακόμα κι αν τελικά φύγει η κ. Μέι, η διαδικασία αντικατάστασής της με καμιά εικοσαριά υποψηφίους για το χρίσμα θα είναι χρονοβόρα. Ελπίδα πολλών είναι πως ο νέος ή η νέα ηγέτης, θα ανακοινωθεί στη διάρκεια του Συνεδρίου του Κόμματος στις αρχές Οκτωβρίου.

Δεδομένου ότι η ημερομηνία αποχώρησης είναι η 31η Οκτωβρίου, θεωρείται αδύνατον όποιος ή όποια αντικαταστήσει την κ. Μέι να προλάβει να επεξεργασθεί νέο σχέδιο αποχώρησης, να το καταθέσει και να το διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες. Δεν θα πρέπει επομένως να θεωρείται παρακινδυνευμένη η εκτίμηση πως θα υπάρξει νέα αναβολή του άρθρου 50, κάτι για το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι προετοιμασμένη και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ