Περίπου 180.000 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες το βράδυ στη Βαρκελώνη, έναν χρόνο μετά το απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας Να μετριαστούν οι τόνοι ζητά η κυβέρνηση στη Μαδρίτη.Μετά τις διαδηλώσεις στην Βαρκελώνη χθες το βράδυ προκλήθηκαν σοβαρά επεισόδια από φανατικούς οπαδούς της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Προηγουμένως εκατοντάδες άνθρωποι είχαν καταλάβει στην πόλη Τζιρόνα ράγες τρένων υψηλής ταχύτητας και παρεμπόδισαν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε πολλούς δρόμους.

Ο νέος περιφερειακός πρόεδρος της κυβέρνησης Ζοακίμ Τόρα χαιρέτισε τις ακτιβιστικές δράσεις, θεωρώντας πως πρόκειται «για μέσα που μπορούν να ασκήσουν πίεση».

Λίγο μετά τις 9 μ.μ. διαδηλωτές παραβίασαν τα κιγκλιδώματα της αστυνομίας μπροστά από το περιφερειακό κοινοβούλιο της Βαρκελώνης και κουκουλοφόροι έστησαν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων ενώ πετούσαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Αντικείμενο επικρίσεων των διαδηλωτών ήταν και ο Ζοακίμ Τόρα, στον οποίο οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας επιρρίπτουν ότι δεν καταβάλει σθεναρή αντίσταση εναντίον της κεντρικής διοίκησης. Οι διαδηλωτές αντικατέστησαν στο κεντρικό κτήριο της περιφερειακής διοίκησης της Βαρκελώνης σημαίες της Ισπανίας με σημαίες της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Η Επιτροπή για την Υπεράσπιση της Ανεξαρτησίας ήταν αυτή που προέτρεψε στις ακτιβιστικές δράσεις. Ο περιφερειακός υπουργός Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας στο πλήθος υπενθύμισε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας πριν από ένα χρόνο λέγοντας πως «Όλα ξεκίνησαν την 1η Οκτωβρίου και όλα ανάγονται στην 1η Οκτωβρίου». Ο υπουργός στεκόταν μπροστά από ένα μεγάλο μπάνερ στο οποίο αναγράφονταν «Όχι στη λήθη, όχι στη συγγνώμη».

Εικόνες βίας που έκαναν το γύρο του κόσμου

Στους δρόμους της Βαρκελώνης χιλιάδες φοιτητές και όχι μόνο, ζητούσαν να αναγνωριστούν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του περασμένου χρόνου. Επεισόδια σημειώθηκαν και το περασμένο Σάββατο στην Καταλονία μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών με αποτέλεσμα 24 άνθρωποι να τραυματιστούν και 6 να συλληφθούν.

Η χρόνια διαμάχη μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη και της Καταλονίας κορυφώθηκε πριν από ένα χρόνο όταν διεξήχθη το δημοψήφισμα. Υπερίσχυσε το «Ναι», αλλά η συμμετοχή δεν ήταν μεγάλη. Οι εικόνες βίας όπου αστυνομικοί χτυπούσαν ψηφοφόρους έκαναν το γύρο του κόσμου. Η εκπρόσωπος Τύπου της νέας ισπανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε πάντως χθες τη στάση της αστυνομίας ως «λάθος» και παράλληλα ζήτησε από την περιφερειακή κυβέρνηση να μετριάσει τους τόνους.

Τον Δεκέμβριο του 2017 μετά από εντολή της κεντρικής κυβέρνησης διεξήχθησαν νέες εκλογές στην Καταλονία. Η Μαδρίτη δεν αναγνώρισε την απόφαση της περιφερειακής κυβέρνησης για ανεξαρτησία και ανέλαβε την προσωρινή διοίκηση της περιοχής. Ωστόσο και ο νέος πρωθυπουργός Ζοακίμ Τόρα που ανέλαβε μετά τις εκλογές τίθεται υπέρ του «δικαιώματος της αυτοδιάθεσης».

Πολλοί πολιτικοί που είχαν ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν ενώ άλλοι αυτοεξορίστηκαν όπως ο πρώην περιφερειακός πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν.

DPA / AFPD / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ