Μετά τη δριμεία κριτική κατά του Εμμανουέλ Μακρόν λόγω της πρότασής του για δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού, ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ και ο γάλλος ομόλογός του προέβησαν σε διπλωματικές τοποθετήσεις.Μπροστά στις κάμερες και μπροστά στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο μόλις είχε υποδεχθεί το μεσημέρι στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Εμμανουέλ Μακρόν μπήκε κατ’ ευθείαν στο θέμα: «Θα ανταλλάξουμε με τον πρόεδρο Τραμπ τις απόψεις μας γύρω από την πρότασή μου για τις στρατιωτικές ικανότητες της Ευρώπης, μιας Ευρώπης που να μπορεί να μοιραστεί ένα μεγαλύτερο μέρος από το κοινό οικονομικό φορτίο στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.

Με τα λόγια αυτά ο Εμανουέλ Μακρόν κατεύνασε το ταραγμένο πνεύμα του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος από το αεροπλάνο του χθες το βράδυ διεμήνυσε στον Μακρόν ότι η πρότασή του για τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού στρατού ήταν «μεγάλη προσβολή» για την Αμερική.

Τραμπ: «Θέλουμε μια δυνατή Ευρώπη»

Έχοντας προφανώς ως κύριο μέλημα το οικονομικό σκέλος, ο Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε άμεσα απευθυνόμενος στον Μακρόν: «Εκτίμησα ιδιαίτερα τα λόγια σας για την κατανομή της χρηματοδότησης της άμυνας. Θέλουμε μια δυνατή Ευρώπη και θα συνεργαστούμε για την ενίσχυσή της. Πάνω απ’ όλα όμως, πιστεύουμε σε μια ισότιμη σχέση, υπάρχουν κάποια όρια σε αυτά που πληρώνει η Αμερική, θα πρέπει να πληρώσουν και άλλες χώρες», επισήμανε ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος μετέβη στο Παρίσι για τις επετειακές εορταστικές εκδηλώσεις για το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου πριν από 100 χρόνια.

Τη σύμφωνη γνώμη του επανέλαβε ο Εμμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι «δεν είναι δίκαιο να χρηματοδοτείται η ευρωπαϊκή άμυνα από τις ΗΠΑ» και γι’ αυτό «θα πρέπει να αυξήσει η Ευρώπη τις στρατιωτικές της ικανότητες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Ικανοποίηση και για τους δύο άνδρες επομένως -ο Τραμπ σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος, ο Μακρόν παραμένοντας σταθερός στη θέση του για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού.

Το Ιράν, η Συρία, η Αφρική, το κλίμα, οι διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις είναι τα θέματα που σύμφωνα με τον Εμμανουέλ Μακρόν θα συζητούσαν κατ’ ιδίαν οι δύο πρόεδροι.

Μετά το τέλος της τετ-α-τετ συνάντησης, η Μπριζίτ Μακρόν και η Μελάνια Τραμπ, συνάντησαν τους συζύγους του για το γεύμα στη γαλλική προεδρία.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ