Η πρόταση για την εισαγωγή πιστοποιητικού εμβολιασμού πρόκειται να τεθεί στα κράτη μέλη τον Μάρτιο – εντός τριμήνου η απόφαση και η προετοιμασία τεχνικών προδιαγραφών.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση στα κράτη μέλη εντός του Μαρτίου για την εισαγωγή ενός ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους ταξιδιώτες εντός της κοινοτικής επικράτειας. Αυτό προκύπτει από τη συζήτηση που είχε σήμερα η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λαϊεν με Γερμανούς χριστιανοδημοκράτες ευρωβουλευτές, ενώ έρχεται ως συνέχεια της σχετικής συζήτησης της περασμένης εβδομάδας σε επίπεδο ευρωπαίων ηγετών.

Όπως ανέφερε η ευρωπαία αξιωματούχος, θα πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες να καθοριστούν οι τεχνικές απαιτήσεις για το πιστοποιητικό, ώστε να είναι αναγνωρίσιμο με ενιαίο τρόπο από τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Πάντως, διευκρίνισε ότι για να πετύχει το εγχείρημα θα πρέπει να γίνει αποδεκτό προηγουμένως από όλα τα κράτη μέλη.

Η κ. Φον ντερ Λάϊεν, είχε δηλώσει την περασμένη Πέμπτη αμέσως με την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών, ότι η εισαγωγή του πιστοποιητικού θα μπορούσε να συμφωνηθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, χρόνος που απαιτείται ώστε να προετοιμαστούν και οι τεχνικές προδιαγραφές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εισαγωγή ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού κέρδισε σημαντικό έδαφος στη διάρκεια της συνεδρίασης των ηγετών με αποτέλεσμα το θέμα να συμπεριληφθεί και στα συμπεράσματα της συνόδου, όπου ζητήθηκε να συνεχιστούν οι εργασίες σε τεχνοκρατικό και διπλωματικό επίπεδο για μια κοινή προσέγγιση των κρατών μελών.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκό Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε δηλώσει ότι θα υπάρξει νέα συζήτηση στην προσεχή συνεδρίαση των ηγετών στις 25 και 26 Μαρτίου, ενώ μέχρι τότε θα έχει υποβληθεί η σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Νικόλαος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ