Θα κερδίσει κι αυτήν τη φορά την απόλυτη πλειοψηφία η «Ενωμένη Ρωσία» του ρώσου προέδρου; Πολλοί κάνουν λόγο για καλπονοθεία. Νεωτερισμοί και… τόμπολα κατά της αποχής.Μια τόμπολα για τους Ρώσους ψηφοφόρους. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν μπορούσε να κερδίσει ένας Ρώσος τόσο εύκολα σπίτι ή αυτοκίνητο. Η δημοτική αρχή της Μόσχας κλήρωσε αυτό το Σαββατοκύριακο δεκάδες. Μόνη προϋπόθεση η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές μέσω ψήφου ονλάιν. Ακόμη και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανήκει ανάμεσα στους τυχερούς. Κέρδισε 10.000 ρούβλια ή 115 ευρώ, που θα ξοδέψει τώρα σε καλά επιλεγμένα ρωσικά σούπερ-μάρκετ για αγαθά της καθημερινότητας.

Καινοτομίες

Αυτή είναι μια από τις εικόνες των βουλευτικών εκλογών στη Ρωσία. Εκτός από την τόμπολα, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή προχώρησε και σε άλλους νεωτερισμούς, όπως η τριήμερη εκλογική διαδικασία και η διαδικτυακή ψήφος που διευκόλυνε πολλούς Ρώσους να ψηφίσουν από το σπίτι, μετά την ξαφνική επιδείνωση του καιρού, αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο Πούτιν, που βρίσκεται σε αυτοαπομόνωση, μετά από έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού στο Κρεμλίνο.Σύμφωνα με την Εφορευτική Επιτροπή το κόμμα του «Ενωμένη Ρωσία» οδεύει καθαρά προς την νίκη με ποσοστό 46,01%, αλλά σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές έχει χάσει πολύ από τη δύναμή του.Ωστόσο, θα μπορέσει να κυβερνήσει με απόλυτη πλειοψηφία από τις άμεσες έδρες που αναμένονται από εκλογικές περιφέρειες.

Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Αντρέι Τουρχάκ χαιρέτισε τη νίκη. «Αγαπητοί φίλοι, επιτρέψτε μου να συγχαρώ όλους για την καθαρή και έντιμη νίκη. Μόλις μίλησα με τον πρόεδρο του κόμματος, Ντμίτρι Ανατόλγεβιτς Μεντβέντεφ. Είναι ασθενής, έχει ένα σοβαρό κρυολόγημα και δεν μπορούσε να είναι κοντά μας σήμερα, αλλά μου ζήτησε να σας μεταφέρω τα μεγάλα αισθήματα ευγνωμοσύνης. Στον καθένα από εσάς. Σας ευχαριστώ πολύ!»

«Έγινε καλπονοθεία»

Ο εμπειρογνώμων σε θέματα Ρωσίας Ίλια Γκρασένκοφ μιλώντας στη DW, σημείωσε τη σημασία αυτής της νίκης για τον Ρώσο πρόεδρο. «Ο ρόλος της νέας Δούμας είναι να στηρίξει τον Πούτιν στις προεδρικές εκλογές του 2024» αναφέρει. «Μέχρι τότε ο Πούτιν θα πρέπει να αποφασίσει, εάν μετά από 22 χρόνια στην προεδρία, με διακοπή 4 χρόνων ως πρωθυπουργός, θέλει να συνεχίσει ή εάν θα ορίσει διάδοχο. Αλλά για να εκλέξει η Δούμα τον διάδοχο της αρεσκείας του, θα πρέπει να του είναι απόλυτα αφοσιωμένη, χωρίς διενέξεις με τον πρόεδρο και χωρίς να προτείνει δικό της υποψήφιο».

Πόσο δίκαιες και ελεύθερες ήταν οι εκλογές αυτήν τη φορά, κανείς δεν μπορεί να πει. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη δεν έστειλε παρατηρητές. Ο Αλεξέι Ναβάλνι βρίσκεται στη φυλακή και κανένας από τους ομοϊδεάτες του δεν έβαλε υποψηφιότητα. Ο Λέονιντ Βολκόφ, εταίρος του, έκανε λόγο για νοθεία. «Η «Ενωμένη Ρωσία» έχασε εκεί που οι καταμετρήσεις έγιναν με τρόπο δίκαιο» είπε. «Δεν έλαβε μόνο λιγότερες ψήφους από ότι πριν από πέντε χρόνια, δεν χειροτέρευσε μόνο τη θέση της, αλλά έχασε απέναντι στους υποψήφιους σύμφωνα με την εκλογική στρατηγική του Smart Voting». Παρατηρητές μέσα στη χώρα, όπως η ανεξάρτητη οργάνωση «Golos», κάνουν λόγο για πάνω από 3.000 περιπτώσεις καλπονοθείας.

Γιούρι Ρεσέτο/ APTN

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ