Προετοιμασίες για το ενδεχόμενο ενός «σκληρού» Brexit, έχουν ξεκινήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μεταξύ αυτών, η πρόληψη επανάληψης συγκρούσεων ανάμεσα σε καθολικούς και προτεστάντες στη Βόρεια Ιρλανδία.Αποκλειστικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian επισημαίνει ότι 1.000 αστυνομικοί από Αγγλία και Σκωτία θα συμμετάσχουν σε ειδική εκπαίδευση ώστε να αποσταλούν στην Βόρεια Ιρλανδία σε περίπτωση επανάληψης των συγκρούσεων μεταξύ καθολικών και προτεσταντών. Μια αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και ένα πιθανό κλείσιμο των συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, ενδέχεται να οδηγήσουν σε ακύρωση της συμφωνίας της «Μεγάλης Παρασκευής», η οποία εγγυάται την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία μετά από δεκαετίες εμφυλίου πολέμου.

Εν τω μεταξύ στο Λονδίνο σε κυβερνητικό επίπεδο επικρατεί απαισιοδοξία μετά τις άκαρπες προσπάθειες της Τερέζα Μέι να εξασφαλίσει τη συναίνεση των Βρυξελλών, όσον αφορά την επαναδιαπραγμάτευση του περίφημου backstop, την εγγύηση ανοιχτών συνόρων που έχει επιβληθεί από τους «27» μετά από αίτημα της κυβέρνησης της Ιρλανδίας.

Διευκρινήσεις για το backstop θα ζητήσουν Μέρκελ και Βαράντκαρ

Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, δήλωσε πως μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ συμφώνησαν να προβούν σε περαιτέρω διευκρινήσεις για το backstop δίχως αλλαγή της Συμφωνίας. Η βρετανική πλευρά πιέζει για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια της εγγύησης, στη διάρκεια της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει μέλος της Ενιαίας Αγοράς και την Τελωνιακής Ένωσης.

Τη στιγμή που ο Λίο Βαράντκαρ ανακοινώνει τα συμφωνηθέντα με την κ. Μέρκελ, οι υπουργοί Γεωργίας και Εμπορίου της κυβέρνησης του, ετοιμάζονται να ζητήσουν κολοσσιαίες αποζημιώσεις για απολεσθέντα έσοδα από τις εξαγωγές στη Βρετανία που αντιπροσωπεύουν το 60% των συνολικών εξαγωγών της Ιρλανδίας. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο τέτοιο αίτημα είναι αδύνατο να γίνει δεκτό από τις Βρυξέλλες, που, σε περίπτωση μη συμφωνίας, χάνουν εκτός του 20% του κοινοτικού προϋπολογισμού καθώς και 40 δισ., τα οποία συμφώνησε να καταβάλει η Βρετανία μόλις αποχωρήσει από την ΕΕ.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ