Ξεκίνησαν απολύσεις, περικοπές των ωρών εργασίας και μειώσεις μισθών των εργαζομένων του.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Τραγικές και απρόβλεπτες είναι οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα για το εργοστάσιο της μεγάλης γερμανικής εταιρείας Knauf και για τους εργαζομένους του! Η Διεύθυνση του εργοστασίου αυτού, -που λειτουργεί στο Στάνο της Αμφιλοχίας στον Ν. Αιτωλοακαρνανίας, σε συνολική έκταση 100 στρεμμάτων, από τα οποία 13 στρέμματα καλύπτονται από κτίρια και παράγει δομικά υλικά υψηλής ποιότητας-, μείωσε δραστικά της βάρδιες στους τομείς παραγωγής, με ότι αυτό συνεπάγεται στις οικονομικές απολαβές των εργαζομένων και ήδη ξεκίνησε τις σταδιακές απολύσεις προσωπικού, πολλών εξ αυτών, με πολυετή υπηρεσία στο εργοστάσιο! Και έπεται και συνέχεια, καθώς η καταβύθιση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα κλονίζει συθέμελα την παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου Knauf με τραγικές και απρόβλεπτες συνέπειες για τους εργαζομένους αλλά και την χειμαζόμενη τοπική οικονομία. Τα τελευταία «μνημονιακά» χρόνια έχει μειωθεί αισθητά ο όγκος παραγγελιών των δομικών παραγομένων προϊόντων του εργοστασίου (γυψοσανίδες και άλλα υλικά), λόγω της κατακόρυφης πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας στην χώρα μας, αλλά και των εξαγομένων παραγγελιών προς τις Βαλκανικές χώρες, την Ανατολική Μεσόγειο και την Βόρειο Αφρική, και στο άμεσο μέλλον προοιωνίζεται συνέχιση της πτώσης και μεγέθυνση των προβλημάτων του εργοστασίου και κατ’ επέκταση των εργαζομένων σ’ αυτό.
Αν και προϊόντα του εργοστασίου Knauf έχουν ηγετική θέση στην αγορά λόγω της υψηλής ποιοτικής στάθμης των, βρίσκονται σε πτωτική πορεία δεδομένης της εκρηκτικής οικοδομικής κρίσης, που διέρχεται η χώρα μας, και σε συνδυασμό με την πολιτική της μητρικής εταιρείας ν’ ανοίξει εργοστάσιο στην γειτονική μας Βουλγαρία, με μειωμένο λειτουργικό κόστος αλλά και των περιορισμένων εξαγωγών σε τρίτες χώρες, δημιουργούν δυσοίωνο το μέλλον του εργοστασίου στην Αμφιλοχία και οδυνηρές τις συνέπειες για τους εργαζομένους του.
Επισημαίνεται, ότι το εργοστάσιο της Knauf όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του, συνέβαλε σημαντικά στην παροχή τεχνογνωσίας και στην προσφορά σύγχρονων δομικών υλικών στην Ελλάδα. Επίσης, έδωσε διέξοδο στην ανεργία, που μαστίζει κυρίως τα χωριά της ενδοχώρας του Ξηρομέρου, αναπτύσσοντας παράλληλα σημαντική κοινωνική προσφορά, που μεταφράζεται σε υλικές-χρηματικές δωρεές σε τοπικούς φορείς (πυροσβεστική, αστυνομία, σχολεία) αλλά και στην δυνατότητα, που παρέχει σε φοιτητές της περιοχής, να κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση στα γραφεία της εταιρείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ