Ως «επιχείρηση γοητείας» για τη σύναψη συνεργασιών με τους Ευρωπαίους γύρω από το μεγαλεπήβολο σχέδιο για το «Νέο Δρόμο του Μεταξιού», βλέπουν οι Γάλλοι την περιοδεία του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπινγκ.Προερχόμενος από τη γειτονική Ιταλία ο Κινέζος πρόεδρος έφθασε το πρωί της Κυριακής, με τη σύζυγο του, στη Νίκαια της Νότιας Γαλλίας, όπου το βράδυ θα δειπνήσει με το ζεύγος Μακρόν. Μέσα στην ημέρα επισκέπτεται και το γειτονικό Μονακό. Στη Γαλλία η επίσκεψη θα είναι τριήμερη και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν του επιφυλάσσει μια έκπληξη την Τρίτη στο Ελυζέ: θα υποδεχθεί τον Κινέζο ομόλογό του από κοινού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αυτή η συνάντηση δεν είχε προγραμματισθεί εκ των προτέρων.

Επιθυμία του Γάλλου προέδρου είναι να συσπειρώσει γύρω του μια ενωμένη Ευρώπη, αποφασισμένη να αντισταθεί στον επεκτατισμό της Κίνας. Και αυτό, ενώ για πρώτη φορά την προηγούμενη εβδομάδα η Κομισιόν αναγνώρισε την Κίνα ως «συστημικό αντίπαλο» και «στρατηγικό ανταγωνιστή». Η δυσπιστία της Γαλλίας για τον κινεζικό επεκτατισμό φάνηκε και από ορισμένα επικριτικά σχόλια στα μέσα ενημέρωσης, που χαρακτήριζαν την Ιταλία ως «Δούρειο Ιππο » μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου για τη συμμετοχή της στο Νέο Δρόμο του Μεταξιού.

Συνεργασία, αλλά υπό …προϋποθέσεις

Η συμφωνία Πεκίνου-Ρώμης έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα του G7, της επίλεκτης ομάδας των πιο πλούσιων βιομηχανικών χωρών της Δύσης, που συμμετέχει επισήμως στο κινεζικό σχέδιο για την αναβίωση της παλαιάς εμπορικής οδού. Να σημειωθεί ωστόσο ότι, κατά την επίσκεψή του πέρυσι στην Κίνα, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν απέκλεισε μια συμμετοχή της Γαλλίας. Έθεσε όμως συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες θα διασφαλίζουν και τη συμμετοχή γαλλικών επιχειρήσεων.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ