Απαράδεκτο, χαρακτήρισε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Καμερόν, το στάτους κβο στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι δεν ωφελεί κανένα στο νησί.

Σε απαντητική επιστολή του προς τον Συντηρητικό βουλευτή Ντέιβιντ Μπόροους, ο κ. Καμερόν πρόσθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει, μαζί με την Τουρκία, και με την υποστήριξη των καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ στην Κύπρο, να εργαστούν για να αλλάξει αυτό.

Απαντώντας στην επιστολή του κ. Μπόροους, ημερομηνίας 10 Αυγούστου, σχετικά με τις βρετανο-τουρκικές σχέσεις καθώς και την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο κ. Καμερόν είπε «υποστηρίζουμε πλήρως και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο στην αναζήτησή τους για μια δίκαιη και συνολική λύση που θα επανενώνει την Κύπρο».

Το ήθος της σημερινής διαδικασίας, από Κυπρίους για τους Κυπρίους, και χωρίς την επιβολή χρονοδιαγραμμάτων, την ξεχωρίζει καθαρά από τις προηγούμενες διαδικασίες, όπως εκείνη του Σχεδίου Ανάν», είπε ο κ. Καμερόν, προσθέτοντας ότι αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στους Κύπριους να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις συνομιλίες, γνωρίζοντας ότι εκείνοι που έχουν την μεγαλύτερη κατανόηση των θεμάτων, οι ίδιοι οι Κύπριοι, βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επιδιώκουν μια λύση η οποία να ισοζυγεί τα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων».

Ο κ. Καμερόν είπε επίσης ότι η Τουρκία έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει σε αυτή τη διαδικασία, και ιδιαίτερα να ενθαρρύνει τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου να εμπλακεί πλήρως και εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις.

Ανέφερε ότι μαζί με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, «έχουμε καλέσει την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει ευελιξία στην προσέγγισή της στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Εχετε δίκαιο ότι μέρος των κριτηρίων για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, επιβάλλουν πλήρη, χωρίς διακρίσεις, εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, περιλαμβανομένου να επιτραπεί πρόσβαση στα λιμάνια για την κυπριακή ναυτιλία. Συνεχίζουμε να πιέζουμε την Τουρκία για αυτό», είπε.

Ο κ. Καμερόν χαιρέτισε την σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε στα πλαίσια της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, με την εκταφή 690 Κυπρίων από τις δύο κοινότητες. «Αντιλαμβάνομαι ότι η Τουρκία επιτρέπει μεγαλύτερη πρόσβαση σε περιοχές που έχουν περιορισμούς, ώστε να συνεχίσει η ΔΕΑ το σημαντικό της έργο» πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΧΡ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ