Στην Ιταλία χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους σε ένδειξη συμπαράστασης για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν. Έκκληση στην κυβέρνηση Ντράγκι να χορηγήσει πολιτικό άσυλο.Η Ιταλία στέλνει μήνυμα συμπαράστασης στις γυναίκες του Αφγανιστάν. Στη Ρώμη τη Βενετία, το Μιλάνο και το Μπάρι οι Iταλίδες διαδήλωσαν με σύνθημα Tull Quadze, που στην γλώσσα παστού σημαίνει «δεν πρέπει να τις αφήσουμε μόνες». Ο κύριος στόχος τους είναι να μην ξεχαστεί η τεράστια δοκιμασία που περνούν και πάλι οι γυναίκες της ασιατικής αυτής χώρας. Να ασκηθεί πίεση ώστε να μπορέσουν να πάρουν μέρος στην πολιτική ζωή στο Αφγανιστάν, να δουλέψουν και να σπουδάσουν, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Να μην χαθούν, ουσιαστικά, οι κατακτήσεις των τελευταίων είκοσι ετών.

«Πρόκειται για έναν εφιάλτη που έγινε πραγματικότητα. Περνώ τις ημέρες μου κολλημένη στο τηλέφωνο και στον υπολογιστή με την ελπίδα να βρω έστω και μια θετική είδηση, αλλά μέχρι τώρα δεν τα κατάφερα» είπε, συγκινημένη, μια τριαντάχρονη Αφγανή η οποία πήρε το λόγο στην πλατεία του Λαού της Ρώμης. Η οργάνωση Pangea, η οποία ανέλαβε το κύριο οργανωτικό βάρος της κινητοποίησης, θέλησε να καταστήσει σαφές ότι «τα δικαιώματα των γυναικών -εν έτει 2021- δεν μπορούν να αποτελέσουν και πάλι, αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

Θα δοθεί άσυλο στις Αφγανές;

Στόχος των διαδηλώσεων στην Ιταλία είναι, επίσης, να εξακριβωθεί αν η κυβέρνηση Ντράγκι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για ενεργοποίηση ανθρωπιστικών διαδρόμων που θα επιτρέψουν, σε όποιον το επιθυμεί, να φύγει από το Αφγανιστάν- με τη δυνατότητα, για τις τόσες γυναίκες που συνεχίζουν να υφίστανται την καθημερινή βία ως κανόνα, να μπορούν να ζητήσουν, και να λάβουν άμεσα, πολιτικό άσυλο.

Στην διαδικασία αυτή, κύριο ρόλο παίζει το Βατικανό. Η καθολική εθελοντική οργάνωση του Αγίου Αιγιδίου (την οποία πολλοί θεωρούν σχεδόν ένα ανεπίσημο υπουργείο εξωτερικών της Αγίας Έδρας) ανέλαβε ήδη στην έδρα της στη Ρώμη και σε όλη τη χώρα τη στήριξη εκατοντάδων αφγανικών οικογενειών, με ιδιαίτερη ευαισθησία και προσοχή στις γυναίκες αυτές, θύματα κατατρεγμών.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ