Στο τιμόνι του ομοσπονδιακού υπουργείου Πολιτισμού η έμπειρη και “άβολη” πολιτικός των Πρασίνων Κλαούντια Ροτ. Τα δυο μεγάλα πάθη της: η δημοκρατία και η τέχνη«Τολμήστε περισσότερη πρόοδο» είναι το σύνθημα του νέου κυβερνητικού συνασπισμού που αποτελείται από το SPD, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους. Τι σημαίνει αυτό για τον πολιτισμό μπορεί να το διαβάσει κανείς σε πέντε σελίδες που περιλαμβάνονται στη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού και παρουσιάστηκε στο Βερολίνο. Το τιμόνι σε ομοσπονδιακό επίπεδο στον τομέα του πολιτισμού θα κρατήσει η 66χρονη Κλαούντια Ροτ και θα είναι η πρώτη Πράσινη υπουργός Πολιτισμού σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

H Ροτ έχει ήδη μια μακρά κομματική καριέρα πίσω της. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα του κόμματος και θεωρείται η καρδιά, η ψυχή, η μητέρα των Πρασίνων. Έμεινε στην κορυφή για περισσότερα από έντεκα χρόνια. Δεν θεωρείται εύκολη πολιτικός και κάποια στιγμή σε μια εκστρατεία με σκοπό να κερδίσουν οι Πράσινοι περισσότερες γυναίικες στην πολιτική έκανε τίτλο της καμπάνιας την εξής αυτοσαρκαστική φράση: «Ποιος είναι πιο ενοχλητικός από την Κλαούντια;»

Εμπειρία στον πολιτισμό και την πολιτική

Πολιτικός με εμπειρία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ειδικός στα ανθρώπινα δικαιώματα, στρατευμένη σε θέματα μειονοτήτων και ζητήματα δημοκρατίας. Υπό τον Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ ήταν για δύο χρόνια υπεύθυνη της κυβέρνησης για την πολιτική ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικής βοήθειας. Το 2013, η Ροτ έγινε αντιπρόεδρος της Μπούντεσταγκ έχοντας εκλεγεί με το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα. Η Ροτ ξέρει πάντως να βρίσκει τα κατάλληλα λόγια τόσο σε προσφυγικούς καταυλισμούς όσο και σε γήπεδα του ποδοσφαίρου. Ειδικά στην ακροδεξιά θεωρείται κόκκινο πανί. Είναι τακτικά στόχος μηνυμάτων μίσους και δέχεται απειλές.

Η Ροτ γεννήθηκε στο Ουλμ και έχει τις επαγγελματικές της ρίζες στο χώρο του πολιτισμού. Σπούδασε θεατρικές επιστήμες στο Μόναχο και στη συνέχεια εργάστηκε ως δραματουργός στο Ντόρτμουντ και την Ούννα. Και τώρα θα έχει σύντομα το γραφείο της στην Καγκελαρία και επίσημο τίτλο “υφυπουργός παρά τη καγκελαρία”. Για την Ροτ η νέα της θέση συνδυάζει άριστα δυο πράγματα, όπως δήλωσε: «Τη μεγάλη μου αγάπη για την τέχνη και τον πολιτισμό και το πάθος μου για τη δημοκρατία. Δύο τομείς που είναι συνυφασμένοι, γιατί η δημοκρατία μας χωρίς τέχνη και πολιτισμό δεν έχει φωνή. Με το αξίωμα τώρα της υπουργού Πολιτισμού αυτά τα δυο κομμάτια της καρδιάς μου ενώνονται σε μια μεγάλη αγάπη».

Για την Κλαούντια Ροτ, «ο πολιτισμός δεν είναι παρά η κόλλα που συγκρατεί την κοινωνία. Δεν είναι αγαθό πολυτελείας, αλλά απαραίτητη τροφή για την ανθρώπινη υπόστασή μας και βασική τροφή της δημοκρατίας μας».

Συνέχεια της δουλειάς της προκατόχου της

Στη Γερμανία η πολιτική για τον πολιτισμό και τα μέσα ενημέρωσης βρίσκεται στην πραγματικότητα στην αρμοδιότητα των κρατιδίων. Το ομοσπονδιακό χαρτοφυλάκιο δημιουργήθηκε από τον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και υπάρχει από το 1999. Η τελευταία υπουργός Πολιτισμού, η Χριστιανοδημοκράτης Μόνικα Γκρύτερς, επέκτεινε ακόμα περισσότερο τις αρμοδιότητές της σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ο προϋπολογισμός αυξήθηκε πρόσφατα κατά 155 εκατομμύρια φθάνοντας τα 2,1 δισ. ευρώ φέτος.

Η Μόνικα Γκρύτερς στη διάρκεια της πανδημίας στήριξε γενναιόδωρα τον τομέα του πολιτισμού και το πρόγραμμα αυτό θέλει να συνεχίσει τώρα και η διάδοχός της Κλαούντια Ροτ. Και δεν είναι το μόνο ανοιχτό μέτωπο. Η νέα υπουργός Πολιτισμού θα πρέπει επίσης να φροντίσει για τη μεταρρύθμιση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων, την επιστροφή των κλεμμένων έργων τέχνης αλλά και τη μεταρρύθμιση του Ιδρύματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Πρωσίας. Η κατάσταση των ανεξάρτητων καλλιτεχνών και των δημιουργών είναι επίσης πιεστική. Ο κυβερνητικός συνασπισμός σχεδιάζει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις και εδώ. Επιδοτήσεις θα παρέχονται μόνο εάν καταβάλλονται ορισμένες ελάχιστες αμοιβές, αλλά και οι εισφορές στο ταμείο κοινωνικής ασφάλισης των καλλιτεχνών. Η Κλαούντια Ροτ έχει σίγουρα πολλά να κάνει.

DW / DPA

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ