Από το Μάξιμο Χαρακόπουλο το θέμα στη Βουλή.

Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2011. Την έντονη ανησυχία των ομογενών της Βαυαρίας για το μέλλον της εκπαίδευσης των ελληνοπαίδων στη Γερμανία μεταφέρει με ερώτησή του στη βουλή ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης  Μάξιμος Χαρακόπουλος. Σε ερώτηση που απευθύνει προς την Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι η ομογένεια στη Γερμανία, και ιδιαίτερα στη Βαυαρία, είναι ανάστατη μετά την εκεί επίσκεψη της αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας κας Γεννηματά, οι δηλώσεις της οποίας επέτειναν την ανησυχία για κλείσιμο ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό σε βάρος του απόδημου ελληνισμού».

Η ερώτηση του κ. Χαρακόπουλου έχει ως εξής:

«Χρέος της πολιτείας είναι η στήριξη της ελληνομάθειας και η ενίσχυση της ελληνόγλωσσης παιδείας στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στων «Ελλήνων τις Κοινότητες». Με νέες έδρες ελληνικών σπουδών στα ξένα πανεπιστήμια, με προγράμματα υποτροφιών, με ανταλλαγές φοιτητών και μαθητών. Αντί αυτών όμως, η ομογένεια στη Βαυαρία είναι ανάστατη μετά την πρόσφατη επίσκεψη της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας κας Φ. Γεννηματά και τις φήμες για αναγκαστικές συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολείων.

Σύμφωνα μάλιστα με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας (8-2-11) σχετικά με την εν λόγω επίσκεψη, η αναπληρώτρια Υπουργός μίλησε για επιβεβλημένη συνένωση λυκείων «κυρίως για παιδαγωγικούς λόγους», γεγονός που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση σε συνέχεια των αποφάσεών της για συνενώσεις σχολείων στο εσωτερικό, προωθεί τώρα και το κλείσιμο ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό σε βάρος του απόδημου ελληνισμού αυτή τη φορά.

Επιπλέον, οι αναφορές της κας Γεννηματά σε «αναβάθμιση των βιώσιμων σχολείων» -όταν από το επόμενο σχολικό έτος κλείνουν τα έως τώρα βιώσιμα Λύκεια Ludwigsburg και Neustadt-Waiblingen- και «σε ένταξη της ελληνικής γλώσσας σε γερμανικά σχολεία» προκαλούν ερωτήματα σχετικά με τις προτεραιότητες του Υπουργείου Παιδείας στον κρίσιμο τομέα της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης των Αποδήμων».

Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά την αρμόδια υπουργό:

  1. Σκοπεύει η κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σημερινό μοντέλο λειτουργίας ελληνικών σχολείων και να προσανατολιστεί αποκλειστικά στην ένταξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης σε γερμανικά σχολεία;
  2. Αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων με τη γερμανική κυβέρνηση η εισαγωγή των ελληνικών ως επιλεγόμενη ξένη γλώσσα σε γερμανικά σχολεία;
  3. Με ποια κριτήρια θα αξιολογήσετε το «βιώσιμο» ή μη των ελληνόγλωσσων σχολείων στη Γερμανία;

Συνημμένα αντίγραφο της ερώτησης στη Βουλή των Ελλήνων.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ