Η καρατόμηση του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας και η υποτίμηση της λίρας σε συνδυασμό με τις φήμες για ανασχηματισμό προκαλούν κλυδωνισμούς στην Τουρκία.Δεύτερη μέρα βουτιάς στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης με πτώση ύψους 7.6% να κλονίζει την τουρκική οικονομία. Επιπλέον και σήμερα το αυτόματο σύστημα των τραπεζών μπλόκαρε για ένα διάστημα τις συναλλαγές.

Ο πανικός που προκάλεσε από χθες η καρατόμηση του κεντρικού τραπεζίτη από τον πρόεδρο Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί κλυδωνισμούς στη χώρα. Παράλληλα η κινητικότητα στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας συνεχίζεται με ανοδικές τάσεις. Στο παρασκήνιο φουντώνουν οι φήμες για ανασχηματισμό που αναμένεται εδώ και λίγους μήνες να κάνει ο Ταγιπ Ερντογαν.

Σενάρια ανασχηματισμού

Πληροφορίες από το κυβερνών κόμμα λένε ότι πρόκειται να αναθέσει σε επιτελικά στελέχη την καμπάνια των εκλογων του 2023, τα οποία πρόκειται να λάβουν θέσεις στον κομματικό μηχανισμό και θα τους αντικαταστήσει στο κυβερνητικό σχήμα με άλλους υπουργούς. Στους οικονομικούς κύκλους δεν αποκλείουν μάλιστα μια απρόσμενη κίνηση του τούρκου Προέδρου. Συμφώνα με αυτά τα σενάρια δύναται να φέρει στο τιμόνι της οικονομίας τον καρατομημένο πρώην κεντρικό τραπεζίτη Νατζί Αγκμπάλ ή να ξαναφέρει στο προσκήνιο τον γαμπρό του, Μπερατ Αλμπαιρακ.

Στο μεταξύ τα CDS της Τουρκίας εκτοξευτήκαν στις 460 μονάδες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια οικονομία, η οποία βάσει των πεποιθήσεων του τούρκου προέδρου επιχειρεί να ορθοποδήσει με χαμηλά επιτόκια.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ