Το Κοινοτικό Πανηγύρι.

Συγκεκριμένα την Κυριακή 24η Ιουλίου τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας κ.κ. Γρηγορίου. Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν και αρκετοί προσκεκλημένοι, όπως η Δήμαρχος του Μπάρνετ Cllr. Lisa Rutter, ο Κτήτωρ του νέου Ναού μας κ. Πανίκος Ηροδότου, ο Αντιπρόεδρος ΣΑΕ Ευρώπης κ. Νίκος Σκηνίτης κ.ά.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε στους Κοινοτικούς χώρους το καθιερωμένο Πανηγύρι. Οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι και οι Κυρίες της Βοηθ. Αδελφότητας της Κοινότητας είχαν ετοιμάσει σουβλάκια, λουκουμάδες, και πολλά άλλα παραδοσιακά φαγητά, γλυκά και ποτά, προς τέρψη των πολλών μελών και φίλων της Κοινότητας, που είχαν προσέλθει για να λάβουν την ευλογία των Αγίων Παντελεήμονος και Παρασκευής στη ζωή, τις οικογένειες και τα έργα τους. Το Πανηγύρι διανθίζονταν και από ωραία ελληνική μουσική. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ημέρα ήταν ηλιόλουστη, και όλοι αισθάνθηκαν την βοήθεια εξ ουρανού για την επιτυχία του Ετήσιου Πανηγυριού.

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία κατά το φετινό Πανηγύρι ήταν η αθρόα συμμετοχή παιδιών και γονέων του Ελληνικού Κολεγίου Αγ. Παντελεήμονος, η οποία οργανώθηκε από την Επιτροπή Γονέων, στην οποία προεδρεύει ο Δρ. Σεραφείμ Κυριακίδης και συνδράμουν με υπερβάλλοντα ζήλο και ενθουσιασμό οι μητέρες Δρ. Ξένια Καντάρη και Φωτούλα Wilson, καθώς και πολλοί άλλοι. Πολλές και πλούσιες δραστηριότητες είχαν οργανωθεί ειδικά για τα παιδιά, τα οποία έμειναν για αρκετές ώρες στους Κοινοτικούς χώρους και απήλαυσαν τα παιδικά παιχνίδια, τη ζωγραφική προσώπου, τα παιδικά γλυκά κ.ά.

Στη διάρκεια του Πανηγυριού πραγματοποιήθηκε και η κλήρωση του ειδικού λαχείου με πλούσια δώρα.

Τη Δευτέρα 25η Ιουλίου τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία, προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής, χοροστατούντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας κ.κ. Γρηγορίου.

Την επομένη το πρωΐ ο Ιερέας της Κοινότητας τέλεσε Θεία Λειτουργία και κήρυξε με θέμα το βίο και τους ηρωϊσμούς της Αγίας Παρασκευής. Το ίδιο βράδυ τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία και λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγ. Παντελήμονος, χοροστατούντος του Θεοφιλ. Επισκόπου Τροπαίου κ. Αθανασίου και συμμετεχόντων κληρικών και πλήθους λαϊκών προσκυνητών, που συνέτρεξαν από πολλές αδελφές Κοινότητες (όπως αυτής των Αγίων 12 Αποστόλων Hatfield κι εκείνης των Αγ. Αναργύρων Βορ. Λονδίνου). Μετά το πέρας της Ιερής Ακολουθίας οι Κυρίες της Βοηθητικής Αδελφότητας προσέφεραν στους προσκυνητές κέρασμα.

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Παντελεήμονος, Τετάρτη 27η Ιουλίου, τελέσθηκε το πρωΐ Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Θεοφιλ. Επισκόπου Κυανέων κ. Χρυσοστόμου. Κατόπιν η Κοινότητα δεξιώθηκε τους πολυπληθείς προσκυνητές στους κοινοτικούς χώρους. Μεταξύ των προσκυνητών ήταν και μια μεγάλη ομάδα Ομογενών από την πόλη του Brighton της Νότιας Αγγλίας.

Τους ευλαβείς προσκυνητές υποδέχονταν όλες τις ημέρες στην πανηγυρίζουσα Κοινότητα ο Ιερ. Προϊστάμενος Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας, ο εορτάζων Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Παντελής Δημοσθένους και οι λοιποί Κοινοτικοί παράγοντες.

Έρανος εκκλησίας – Ποδηλατοδρομία – Eγκαίνια Ιερού Ναού.

Σε όλες αυτές τις εορταστικές εκδηλώσεις το κέντρο του ενδιαφέροντος των πιστών και των ευλαβών προσκυνητών ήταν ο νεοανεγερθείς σε βυζαντινό ρυθμό Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονος και της Αγίας Παρασκευής. Η οικοδόμηση του νέου Ναού ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια ακριβώς και έχει ήδη αποπερατωθεί.

Αυτή την εποχή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η ερανική εκστρατεία για την εξασφάλιση των οικονομικών πόρων, που είναι αναγκαίοι για την αποπληρωμή του μεγάλου χρέους του ιερού αυτού έργου. Προσκαλούμε όλη την θεοφιλή Ομογένειά μας να συνδράμει χρηματικά και να στηρίξει με τον τρόπο αυτό στην ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού και εθνικοθρησκευτικής σημασίας στόχου.

Συγκεκριμένα, όσοι θα προσφέρουν το συμβολικό ποσό των £1000 θα αποκτούν το δικαίωμα να αναγνωρίζονται ως «Ευεργέτες» της Κοινότητας και να λαμβάνουν ειδικό έντυπο Δίπλωμα Ευεργέτου και να χαράζεται το όνομά τους σε ένα τούβλο πάνω στο νέο Ιερό Ναό.

Όσοι επιθυμούν να συνδράμουν στο μεγαλόπνοο αυτό έργο μπορούν να στείλουν τις προσφορές τους στην διεύθυνση του Ναού, τη φροντίδι του Ιερ. Προϊσταμένου Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα (The Vicarage, 660 Kenton Road, Harrow, Middx. HA3 9QN, NW London), γράφοντας την επιταγή τους στο όνομα: “St. Panteleimon Greek Church”.

Τις πρώτες ημέρες του φετινού Ιουλίου ο φίλος της Κοινότητάς μας Steve Keyes, παντρεμένος με την Ομογενή Σταυρούλα Κωνσταντίνου, ποδηλατοδρόμησε ολόκληρη τη χώρα, από την Κορνουάλη μέχρι την Σκωτία, με σκοπό να υποστηρίξει οικονομικά την ερανική εκστρατεία της εκκλησίας μας. Ποδηλατοδρόμησε 1000 μίλια, μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, ολοκλήρωσε την ευγενική του προσπάθεια και συνεχίζει να συλλέγει χρήματα για το ιερό έργο του Ναού μας. Στην επιστροφή του από τη Σκωτία ο Ιερέας και οι Άρχοντες της Κοινότητας τον τίμησαν με αναμνηστική πλακέτα και δώρο βιβλίο, σε ανάμνηση της μεγάλης αυτής και ιδιαίτερης προσπάθειας και προσφοράς.

Τελειώνοντας, επιθυμούμε να ενημερώσουμε τη θεοφιλή Ομογένειά μας ότι τα Εγκαίνια του νεόδμητου Ιερού Ναού μας θα τελεσθούν το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Οκτωβρίου 2011, προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας κ.κ. Γρηγορίου. Όσοι πιστοί προσέλθετε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ