Το βραβείο Imperiale θεωρείται το Νόμπελ των Τεχνών και απονέμεται στο Τόκιο. Φέτος το βραβείο μοιράζονται πέντε καλλιτέχνες, ανάμεσά τους η Ιρανή εικαστικός Σιρίν Νεσάτ και ο Λιθουανός χορευτής Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ.Το βραβείο Imperiale θεωρείται το Νόμπελ των Τεχνών και απονέμεται στο Τόκιο. Φέτος το βραβείο μοιράζονται πέντε καλλιτέχνες, ανάμεσά τους η Ιρανή εικαστικός Σιρίν Νεσάτ και ο Λιθουανός χορευτής Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ.

Ο διάσημος αρχιτέκτονας Ραφαέλ Μονέο, ο Ρώσος χορευτής Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, η Ιρανή εικαστικός Σιρίν Νεσάτ, ο γλύπτης από την Γκάνα Αλ Ανατσούι και ο Σενεγαλέζος μουσικός Γιουσού Εν Ντουρ βραβεύονται για το σύνολο του έργου τους.

Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Γκαίτε Κλάους Ντίτερ Λέμαν κατ´ εντολή της Ιαπωνικής Εταιρείας Τεχνών (Japan Art Association), η οποία απονέμει κάθε χρόνο τα βραβεία από το 1989. Ο πρίγκιπας Χιτάτσι, αδελφός του Ιάπωνα αυτοκράτορα, θα απονείμει τα βραβεία στις 18 Οκτωβρίου στο Τόκιο.

«Η επιλογή ίσως αιφνιδιάσει αυτό το χρόνο, διότι τα κριτήρια δεν είναι μόνο καλλιτεχνικά αλλά και κοινωνικοπολιτικά» δήλωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Γκαίτε.

Κοινωνικοπολιτικά κριτήρια

Ελήφθησαν υπόψη κριτήρια όπως ο αγώνας για την ειρήνη, την ισότητα των φύλων και την κοινωνική δικαιοσύνη. Η Σιρίν Νεσάτ εδώ και χρόνια μέσα από τα βίντεο και τις φωτογραφίες της αναδεικνύει το θέμα των γυναικών στο μουσουλμανικό κόσμο. Για το έργο της έχει βραβευθεί μέχρι σήμερα με το Διεθνές Βραβείο Μπιενάλε της Βενετίας (1999) καθώς και το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία της που παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ της Βενετίας «Γυναίκες χωρίς άντρες» (2009). Φέτος σκηνοθέτησε την όπερα Αΐντα στο φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ. Η Σιρίν Νεσάτ, η οποία γεννήθηκε το 1957 στο Ιράν, ζει εδώ και χρόνια στη Νέα Υόρκη.

Ο Ισπανός αρχιτέκτονας Ραφαέλ Μονέο δηλώνει και αυτός από την πλευρά του «πως τα κτήρια θα πρέπει να συμβάλλουν στην ευτυχία των πολιτών». Είναι γνωστός για τις λιτές και καθαρές γραμμές των κατασκευών του. Στα σημαντικότερα έργα του συγκαταλέγεται ο καθεδρικός ναός στο Λος Άντζελες με την επωνυμία «Cathedral of Our Lady of the Angels».

Ο Λιθουανός Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους χορευτές κι έχει σφραγίσει με το έργο του τον σύγχρονο χορό αλλά έχει ξεχωρίσει και ως χορογράφος και ηθοποιός. Από το 2005 είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Τεχνών Μπαρίσνικοφ στη Νέα Υόρκη.

Πέντε κατηγορίες αλλά και νέα ταλέντα

Στην κατηγορία της γλυπτικής θα τιμηθεί ο Ελ Ανατσούι από τη Γκάνα. Χρησιμοποιεί απλά υλικά όπως ξύλο, γύψο, μέταλλο και προϊόντα ανακύκλωσης για τα έργα του. Συνηθίζει να καταστρέφει έργα της καθημερινότητας και να τα ανασυνθέτει.

Στον τραγουδιστή και συνθέτη Γιουσού Εν Ντουρ, ο οποίος είναι και υπουργός Πολιτισμού στη Σενεγάλη, θα απονεμηθεί το βραβείο Imperiale στον τομέα της μουσικής. Θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους Αφρικανούς μουσικούς με μεγάλη επιρροή.

Η Ιαπωνική Εταιρεία Τεχνών απονέμει βραβεία όχι μόνο στις βασικές κατηγορίες όπως είναι η ζωγραφική, η μουσική, η γλυπτική, η αρχιτεκτονική και θέατρο/κινηματογράφος αλλά και για νέα ταλέντα.

Ανάμεσα στους πιο διάσημους καλλιτέχνες που έχουν βραβευθεί μέχρι σήμερα είναι η χορογράφος Πίνα Μπάους, ο ζωγράφος Γκέρχαρντ Ρίχτερ και ο διευθυντής ορχήστρας Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ.

Μπετίνα Μπάουμαν / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ