Με ένα κοινό για όλους σύστημα συνταξιοδότησης επιθυμεί ο Εμμανουέλ Μακρόν να αντικαταστήσει τα 42 υπάρχοντα συνταξιοδοτικά συστήματα στη Γαλλία. Μια διαδικασία που αναμένεται μακρά και επίπονη.Η αντικατάσταση των 42 υπαρχόντων συνταξιοδοτικών συστημάτων με ένα καθολικό σύστημα συντάξεων, όπως το ονομάζουν ήδη, είναι ο νέος μεταρρυθμιστικός στόχος του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

Έχοντας πλήρη επίγνωση ότι το ακανθώδες θέμα των συντάξεων δεν θα μπορέσει να λυθεί εν μια νυκτί ή με διατάγματα, όπως στην αρχή της θητείας του και με τον φόβο των «κίτρινων γιλέκων» που παραμονεύουν πάντα, ο Εμμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να αλλάξει μέθοδο και να δώσει τον απαραίτητο χρόνο στις διαπραγματεύσεις.

Αναμένονται δύσκολες διαπραγματεύσεις

Έτσι σήμερα το μεσημέρι με πρόσκληση στο Ελιζέ του Λοράν Μπερζέ, προέδρου του μεγάλου συνδικάτου CFDT, ξεκινά νέος κύκλος διαπραγματεύσεων. Θα ακολουθήσουν τα άλλα συνδικάτα και κοινωνικοί φορείς και δεν αποκλείεται να επινοηθεί και ένας τρόπος έκφρασης των πολιτών πριν την τελική λύση.

Εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί σίγουρα μετά τις δημοτικές εκλογές τον ερχόμενο Μάρτιο. Ο νέος κύκλος έρχεται μετά τη 18μηνη προεργασία του Ζαν Πολ Ντελεβουά, που έχει ορισθεί ως Ύπατος Αρμοστής για τις συντάξεις και ο οποίος συνάντησε 10 συνδικαλιστικές ή εργοδοτικές ενώσεις.

Ο Ντελεβουά κατέθεσε την έκθεσή του τέλη Αυγούστου, με την οποία διατηρεί ως συνταξιοδοτικό όριο την ηλικία των 62 ετών. Έχει όμως ήδη σκοντάψει στη θέληση του προέδρου που προτιμά να μην αποτελεί βάση γιατη συνταξιοδότηση η ηλικία αλλά τα χρόνια εργασίας.

Oλυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ