Μετά την τεράστια ύφεση 10% που προκάλεσε η πανδημία το 2020, η Κομισιόν αναμένει σταδιακή επιταχυνόμενη ανάκαμψη στην Ελλάδα το 2021 και το 2022.Σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΑΕΠ υποχώρησε το 2020 κατά 10%, ποσοστό που ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη μετά την Ισπανία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις στις 5 Νοεμβρίου, η Επιτροπή αναθεώρησε σήμερα προς το χειρότερο την προηγούμενη εκτίμηση που αναφέρονταν σε υποχώρηση της τάξης του 9.0%.

Η Κομισιόν αποδίδει την επιδείνωση της κατάστασης στη μείωση του τουρισμού και στην υποχώρηση της εσωτερικής κατανάλωσης λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Για το 2021 η Επιτροπή προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 3,5%, ενώ το 2022 η αύξηση θα είναι της τάξης του 5.0%.

Πάντως, η Κομισιόν στις προβλέψεις για φέτος και του χρόνου δεν λαμβάνει υπόψη τα κονδύλια που θα εκταμιευθούν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία εκτιμάται ότι θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στην οικονομία. Η Ελλάδα αναμένεται φέτος και του χρόνου να εισπράξει ένα σημαντικό μέρος από τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου που της αναλογούν.

Ύφεση ρεκόρ στην Ισπανία

Αναφορικά με την Ευρωζώνη, η υποχώρηση του ΑΕΠ το 2020 ήταν της τάξης του 6,8% και ήταν μικρότερη από την πρόβλεψη του περασμένου Νοεμβρίου που έκανε λόγο για υποχώρηση 7,8%. Μεταξύ των μεγάλων κρατών μελών τη μεγαλύτερη ύφεση το 2020 κατέγραψε η Ισπανία με -11%, ενώ ακολούθησαν η Ιταλία με -8,8% και η Γαλλία με -8,3%. Στη Γερμανία το ΑΕΠ υποχώρησε πέρυσι κατά 5%. Για το 2021 και το 2022 η Επιτροπή προβλέπει ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη της τάξης του 3,8%.

O επίτροπος για την οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας ότι βρισκόμαστε ακόμη αντιμέτωποι με την οδυνηρή κρίση της πανδημίας και τις κοινωνικές και οικονομικές της συνέπειες, ωστόσο, όπως είπε, επιτέλους, βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ. «Με την αύξηση του αριθμού των εμβολιασθέντων κατά τους προσεχείς μήνες, η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων αναμένεται να επιτρέψει την ενίσχυση της ανάκαμψης την άνοιξη και το καλοκαίρι», τόνισε, προσθέτοντας ότι η ευρωπαϊκή οικονομία προβλέπεται να επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα το 2022, νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν — αν και η απώλεια παραγωγής του 2020 δεν θα αντισταθμιστεί τόσο γρήγορα, ούτε με τον ίδιο ρυθμό σε ολόκληρη την ΕΕ. Ο Ιταλός επίτροπος έκανε ιδιαίτερη μνεία στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν ενσωματωθεί στις παρούσες προβλέψεις και πως αναμένεται να δώσουν τα επόμενα χρόνια ισχυρή ώθηση στις οικονομίες των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

Eρωτηθείς ειδικά για την Ελλάδα, ο κ. Τζεντιλόνι αφού επισήμανε ότι η οικονομία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα το 2020 από την πανδημία, λόγω της σπουδαιότητας του τουρισμού και των ταξιδιών, τόνισε ότι προβλέπεται μια σταδιακή αρχικά και στη συνέχεια πιο γρήγορη ανάκαμψη το 2021 και 2022.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ