Στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία η Κομισιόν επισημαίνει τους κινδύνους από τη μη εκπλήρωση των ελληνικών δημοσιονομικών στόχων υπογραμμίζοντας ότι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί.Tον κίνδυνο μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, δηλαδή του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2019, εξαιτίας των παροχών της κυβέρνησης, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της τρίτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, που υιοθέτησε σήμερα.

Στην έκθεση η Κομισιόν σημειώνει ότι ενώ η Ελλάδα ξεκίνησε ικανοποιητικά μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον περασμένο Αύγουστο, τους τελευταίους μήνες διαπιστώνεται ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί, ενώ ορισμένα μέτρα (παροχές) που ελήφθησαν το Μάιο από την κυβέρνηση δεν διασφαλίζουν την τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα έναντι των εταίρων και ενέχουν κινδύνους για την εκπλήρωση της συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων.

Ντομπρόφσκις: Δαπανηρό το νέο πακέτο μέτρων

Όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις το πακέτο των μέτρων που ανακοινώθηκε είναι δαπανηρό και δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ αντιστρέφει παλαιότερες θετικές μεταρρυθμίσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μη επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Είναι σημαντικό να μην χαθεί η πρόοδος των τελευταίων ετών, είναι πολύ ευαίσθητο θέμα η επιστροφή στις αγορές για μια χώρα με χρέος που φτάνει το 180% του ΑΕΠ και θα πρέπει να προσέξει γιατί δεν υπάρχει περιθώριο λάθους, είπε. Ο αξιωματούχος της Κομισιόν προέβλεψε μάλιστα ότι οι συζητήσεις στη συνεδρίαση του Εurogroup στις 13 Ιουνίου για την Ελλάδα θα είναι πολύ δύσκολες, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό να εννοηθεί ότι θα ασκηθεί κριτική από εταίρους.

Μοσκοβισί: Η Κομισιόν θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επισήμανε επίσης ότι καταγράφονται καθυστερήσεις σε σχέση με τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, ενώ υπάρχουν κίνδυνοι για τους στόχους από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν τον προηγούμενο μήνα. Θα πρέπει να είμαστε πολλοί προσεκτικοί σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα του επόμενους μήνες, ανέφερε.

Σύμφωνα με το Γάλλο επίτροπο, η Κομισιόν όποια κι αν είναι η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα προκειμένου να πετύχει μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Η σημερινή έκθεση είναι ένα σημείο εκκίνησης για έναν εποικοδομητικό διάλογο με τις ελληνικές αρχές, τον οποίο θέλουμε να διατηρήσουμε, τόνισε. Σε σχέση με τις παροχές, η Κομισιόν δεν έχει μόνο ενστάσεις για το ύψος τους αλλά και την ποιότητα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μέτρα που δεν ευνοούν την ανάπτυξη της οικονομίας.

Nίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ