Σε αναθεώρηση προς το καλύτερο των προβλέψεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αποδίδει την ώθηση αυτή στην αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων.Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο δήλωσε ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, οποίος προανήγγειλε ότι η αξιολόγηση των θεσμών θα είναι θετική. Τον Ιούνιο το Εurogroup αναμένεται να ικανοποιήσει το αίτημα της κυβέρνησης για μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ σε αναπτυξιακές επενδύσεις.

Όπως επισημαίνεται στη χειμερινή έκθεση της Κομισιόν, το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 2,4% και του χρόνου κατά 2,0%. Στις προβλέψεις του περασμένου Νοεμβρίου η Κομισιόν εκτιμούσε την αύξηση του ΑΕΠ στο 2,3% το 2020 και 2,0% το 2021.

Τα οριστικά στοιχεία για την ανάπτυξη του 2019 θα δημοσιοποιηθούν από την Eurostat τον Απρίλιο με την Κομισιόν να εκτιμά ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε 2,2% έναντι 1,9% που προέβλεπε τον περασμένο Νοέμβριο.

Στα σχόλια της για την Ελλάδα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι παρά την επιβράδυνση σε μερικές από τις κύριες εξαγωγικές αγορές, ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών παρέμεινε ανθεκτικός, συμπεριλαμβανομένου του τουριστικού τομέα.

Και μείωση της ανεργίας…

Ο τομέας των υπηρεσιών συνέχισε να αποτελεί την κύρια πηγή ανάπτυξης τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019, ενώ η ανάκαμψη στον τομέα των κατασκευών συνέβαλε επίσης θετικά στην ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Σύμφωνα με την Κομισιόν η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων έχει επανέλθει σε επίπεδα πριν από την ελληνική κρίση ενώ οι επενδύσεις και η κατανάλωση αναμένεται να είναι οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης.

Τέλος, η Επιτροπή προβλέπει ότι η αγορά εργασίας θα συνεχίσει να βελτιώνεται με αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας.

Για τον πληθωρισμό, η πρόβλεψη είναι ότι θα αυξηθεί φέτος 0,7% και του χρόνου 0,9%, δηλαδή σαφώς κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης που είναι 1,3% και 1,4% αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή η Κομισιόν διατηρεί τις ίδιες προβλέψεις με εκείνες του περασμένου Νοεμβρίου, για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία φέτος και του χρόνου θα κυμανθεί στο 1,2%, παρά τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ