Η διαμόρφωση του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 και η πρόταση της Κομισιόν για ένα σύστημα επιχορηγήσεων και δανείων δημοσιοποιούνται σήμερα το απόγευμα. Αναμένονται δύσκολες διαπραγματεύσεις.Οι προτάσεις που θα δημοσιοποιήσει σήμερα το απόγευμα η Κομισιόν για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027 αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της ΕΕ γιατί πολιτικά θα κριθεί η συνοχή της και οικονομικά η επιβίωση κυρίως των χωρών του νότου.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία ξεφεύγει από τη λογική των απλών δανείων, αφού θα περιλαμβάνει και σημαντικές επιχορηγήσεις από την Ευρώπη προς όλα τα κράτη-μέλη και κυρίως σε αυτά που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού.

Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η συμφωνία των προηγούμενων ημερών μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για ένα ταμείο 500 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου η ΕΕ, ενώ τα χρήματα θα δοθούν υπό μορφή επιχορηγήσεων στα κράτη-μέλη.

Η πρόταση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να προτείνει σήμερα ένα μείγμα επιχορηγήσεων και δανείων. Το ζητούμενο έχει να κάνει με το ύψος των πόρων του ταμείου και την αναλογία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων. Τις τελευταίες μέρες έχουν διαρρεύσει διάφορα ποσά που προσεγγίζουν και το 1 τρισ. ευρώ.

Αντιδράσεις για τις επιχορηγήσεις διατυπώνουν πλούσιες χώρες του Βορρά, όπως η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Αυστρία, ωστόσο η αλλαγή στάσης της Γερμανίας τις τελευταίες βδομάδες είναι καίριας σημασίας από πολιτικής πλευράς, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες στον κοινοτικό νότο.

Οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν σε επίπεδο ηγετών θα είναι δύσκολες, ωστόσο όπως επισημαίνουν στην έδρα της Κομισιόν η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών είναι μονόδρομος για την επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ