Οργισμένες αντιδράσεις στη γερμανική κοινή γνώμη και επικρίσεις υπουργών προκαλούν τα σχέδια των πολυεθνικών Adidas, H&M και Deichmann να σταματήσουν την καταβολή ενοικίων για υποκαταστήματα που έκλεισαν λόγω κορωνοϊού.Με απειλές για μποϋκοτάζ και οργισμένα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαντούν πολλοί στη Γερμανία στην απόφαση επιχειρηματικών κολοσσών, όπως η Adidas, η H&M και η αλυσίδα υποδημάτων Deichmann να «παγώσουν» λόγω κορωνοϊού την καταβολή ενοικίων για τα κλεισμένα υποκαταστήματά τους. Οι έντονες αντιδράσεις ανάγκασαν τους επικεφαλής των εν λόγω εταιριών να πάρουν δημόσια θέση και να αιτιολογήσουν τα σχέδιά του. Ορισμένοι μάλιστα έβαλαν νερό στο κρασί τους.

Η αιτιολόγηση των προθέσεων της Adidas και Η&M

Προσπαθώντας να αιτιολογήσει την απόφασή του ο επικεφαλής της Adidas Κάσπερ Ρόρστεντ δήλωσε σε συνέντευξη στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung το Σαββατοκύριακο ότι στόχος του δεν είναι να μην πληρώσει, αλλά απλά να αναστείλει την καταβολή του ενοικίου όσων καταστημάτων έχουν κλείσει. Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα περισσότερα υποκαταστήματα της Adidas ανήκουν σε εταιρίες διαχείρισης ακινήτων και αμοιβαία κεφάλαια, που, όπως ισχυρίζεται ο κ Ρόρστεντ, δείχνουν κατανόηση για το αίτημα της διάσημης εταιρίας αθλητικών ειδικών. «Το ενοίκιο των τεσσάρων καταστημάτων μας που ανήκουν σε ιδιώτες θα καταβληθεί κανονικά» υποσχέθηκε ο επικεφαλής της Adidas.

Από την πλευρά της η αλυσίδα ένδυσης H&M διαβεβαίωσε ότι η μόνη πρόθεση της εταιρίας ήταν να μην καταβάλλει το ενοίκιο του Απριλίου και όχι να παγώσει επ΄ αόριστον την πληρωμή των ενοικίων. «Πρωταρχικός μας στόχος είναι να αναζητήσουμε από κοινού με ιδιώτες, αλλά και θεσμικούς ιδιοκτήτες των ακινήτων μια λύση για την καταβολή ενοικίου», υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της H&M Γερμανίας Τόρστεν Μίντερμαν.

Επικαλούνται προστασία εργαζομένων και θέσεων εργασίας

Ο ιδιοκτήτης της Deichmann, της μεγαλύτερης γερμανικής αλυσίδας υποδημάτων, Χάινριχ Ντάιχμαν δήλωσε ότι «σε περίπτωση που κάποιος εκμισθωτής αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες τότε θα καταβάλουμε κανονικά το ενοίκιο». Ο επικεφαλής της Deichmann πρόσθεσε ωστόσο: «Δραστηριοποιούμαστε σε 30 χώρες. Στις 28 τα καταστήματά μας έκλεισαν και δεν ξέρουμε πότε και υπό ποιες συνθήκες θα ξανανοίξουν. Για το λόγο αυτό προσπαθούμε να προστατέψουμε τους συνεργάτες μας και τις θέσεις εργασίας». Στο ερώτημα αν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από το γερμανικό δημόσιο ο Χάινριχ Ντάιχμαν απάντησε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από το αν τα κυβερνητικά μέτρα για το κλείσιμο των καταστημάτων παραταθούν πέραν της 20ής Απριλίου».

Τα σχέδια των πολυεθνικών για αναστολή της καταβολής ενοικίων προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις στην γερμανική κοινή γνώμη και επειδή πρόσφατα εταιρίες, όπως η Adidas, ανακοίνωσαν κέρδη δισεκατομμυρίων για το 2019. Παράλληλα είναι γνωστό σε όλους ότι τόσο η H&M, όσο και η Deichmann, είναι εύρωστες οικονομικά.

Επικρίσεις και από το Βερολίνο

Ακριβώς επειδή τα οικονομικά των εν λόγω πολυεθνικών είναι ανθηρά η γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ επέκρινε τα σχέδιά τους ως «ανήθικα και μη αποδεκτά». Παρόμοια αντέδρασαν και άλλοι υπουργοί. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Κάι Βάρνεκε δήλωσε ότι «ορισμένες αλυσίδες εμπορικών καταστημάτων δράττουν της ευκαιρίας που τους δίνει ο νόμος για το κλείσιμο των καταστημάτων για να αναστείλουν την καταβολή ενοικίων. Πρόκειται ξεκάθαρα για κατάχρηση του εν λόγω νόμου».

Γερν Μπέντερ, Φριντερίκε Μαρξ (dpa)

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ