Το κλείσιμο της ευρωπαϊκής επικράτειας για υπηκόους τρίτων χωρών αναμένεται να αποφασίσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες. Στόχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο περιορισμός των αρνητικών συνεπειών από την εξάπλωση του ιού.Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται σήμερα το απόγευμα να αποφασίσουν το κλείσιμο της κοινοτικής επικράτειας σε ταξιδιώτες υπηκόους τρίτων χωρών και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 30 ημερών.

Το μέτρο πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του κορωνοϊού, ενώ από την απαγόρευση εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι χωρών-μελών της ΕΕ, τα μέλη των οικογενειών τους, οι διπλωμάτες και οι γιατροί και ερευνητές που εργάζονται για την περιορισμό της ασθένειας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στη σημερινή συνεδρίαση που θα γίνει υπό μορφή τηλεδιάσκεψης θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την εξάπλωση του ιού, ο ομαλός εφοδιασμός των κρατών μελών με ιατρικό εξοπλισμό και ο περιορισμός των οικονομικών επιπτώσεων.

Άμεσα μέτρα για την οικονομία και την απασχόληση

Στη σημερινή συνάντηση, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα ενημερώσει επίσης τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις κατευθυντήριες γραμμές που δημοσιοποίησε χθες, δηλαδή μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων, με σκοπό την προστασία της υγείας και την παράλληλη διατήρηση της ακεραιότητας της εσωτερικής αγοράς.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να κάνουν μια ανασκόπηση της κατάστασης στον τομέα της οικονομίας και σε σχέση με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, υπό το φως της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του Εurogroup, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για τον περιορισμό των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της επιδημίας. Ήδη συμφωνήθηκε να διατεθεί το 1% του ΑΕΠ για την υποστήριξη της οικονομία, ενώ οι διευκολύνσεις ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις θα φτάσουν τουλάχιστον το 10% του ΑΕΠ κι αν χρειαστεί, όπως τόνισαντ, θα γίνουν ακόμη περισσότερα.

Στόχος των Ευρωπαίων αξιωματούχων και των ηγετών είναι να ληφθούν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα που θα βοηθήσουν να ανακάμψει η οικονομική δραστηριότητα και να διατηρηθεί η απασχόληση.

Nίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ