Διεθνές κύμα αλληλεγγύης για τη Γαλλία. Γιατροί από την Κούβα σπεύδουν στα γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα Γουαδελούπη και Μαρτινίκα, που πλήττονται από τον ιό. Και το Παρίσι προετοιμάζεται για πολλά νέα κρούσματα.Στον αγώνα κατά του κορωνοϊού, δεν χωρούν προκαταλήψεις και αλαζονείες. Το «όλοι μαζί μπορούμε» μοιάζει να περνάει ως μήνυμα και στους λαούς. Μετά την Ιταλία, με διάταγμα και η Γαλλία επιτρέπει πλέον σε γιατρούς από την Κούβα να προσφέρουν βοήθεια στις γαλλικές Αντίλλες με πρώτα νησιά τη Μαρτινίκα και Γουαδελούπη, όπου ο ιός θερίζει.

Συγχρόνως δύο πλοία αερομεταφορείς ελικοπτέρων κατευθύνονται προς τις Αντίλλες μέσω της στρατιωτικής επιχείρησης «Résilience» που σημαίνει «Ανθεκτικότητα». Η Γαλλία έτσι κι αλλιώς καλείται τώρα να αντιμετωπίσει το «τσουνάμι» του ιού, το οποίο προσεχώς αναμένεται να χτυπήσει και την ευρύτερη περιοχή των Παρισίων. Αυτή είναι η μεγάλη αγωνία τώρα της γαλλικής κυβέρνησης.

Δίκτυο για τη μεταφορά ασθενών

Την ίδια ώρα ένα δίκτυο ανακατανομής των βαρέων περιστατικών έχει αρχίσει να οργανώνεται σε όλη τη χώρα με τρένα, ελικόπτερα και ασθενοφόρα, για τη μεταφορά ασθενών στα νοσοκομεία που διαθέτουν κρεβάτια και αναπνευστήρες.

Δυο ταχείες αμαξοστοιχίες που διαμορφώθηκαν εσωτερικά με ιατρικό εξοπλισμό μετέφεραν την Κυριακή 54 ασθενείς από την Μυλούζη με κατεύθυνση νότιοδυτικά στις πόλεις Μπορντώ και Πουατιέ.

Δεκάδες ασθενοφόρα, ελικόπτερα και νοσηλευτές περίμεναν στις αποβάθρες για την μεταφορά των ασθενών στα διάφορα νοσοκομεία στις διάφορες γειτονικές πόλεις. Στο μεταξύ λόγω ελλείψεων η Γαλλία παρήγγειλε και ένα δισεκατομμύριο μάσκες από την Κίνα. Ήδη έχουν φθάσει τα πρώτα 15 εκατομμύρια μασκών, με γαλλικά αεροπλάνα να συμμετέχουν στην μεταφορά.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ