Το Βερολίνο είναι μαθημένο στις κρίσεις και γνωρίζει καλά τη σημασία της αλληλεγγύης. Σε εποχές κορωνοϊού νέοι αλλά και οργανώσεις αρωγής κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να βοηθήσουν γέρους και ανήμπορους.Μόλις έκλεισαν τα σχολεία στο Βερολίνο λόγω κορωνοϊού ο 15χρονος μαθητής Νώε Άντλερ είχε επιτέλους χρόνο να φτιάξει μια ιστοσελίδα αρωγής στην γερμανική πρωτεύουσα. Ο ιστότοπος Coronaport.net έχει ένα και μοναδικό σκοπό: να στηρίξει συνανθρώπους, κυρίως μεγαλύτερους σε ηλικία, που δεν έχουν συγγενείς, γνωστούς και φίλους. Εθελοντές μπορούν να τους βοηθήσουν στα ψώνια, στο καθάρισμα των σπιτιών ή ακόμα σε απλές καθημερινές δουλειές.

Η ιστοσελίδα αποτελεί στην ουσία σημείο «εικονικής συνάντησης» όσων αναζητούν βοήθεια και όσων εθελοντών προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους. Σε πρόσφατη ομιλία του με αφορμή την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ απηύθυνε έκκληση στους γερμανούς πολίτες να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους τους. Κάλεσε μάλιστα τους νέους «να αναλάβουν προσωπικά ευθύνη για τους γονείς, τους παππούδες, τους ηλικιωμένους και τους πιο αδύναμους». «Η ομιλία αυτή με εξέφρασε απόλυτα» σκέφτηκε ο νεαρός Νώε και ρίχτηκε στη δουλειά.

Οι ηλικιωμένοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το ίντερνετ

Περισσότεροι από 800 εθελοντές έχουν ήδη εγγραφεί στην ιστοσελίδα. Η επικοινωνία μαζί τους γίνεται είτε με mail, είτε μέσω τηλεφώνου. Η Σίλβια Γκίντερ από τη συνοικία Φριντριχσχάιν για παράδειγμα είναι πρόθυμη να βοηθήσει στα ψώνια, να βγάλει το σκύλο βόλτα ή να μοιράσει είδη πρώτης ανάγκης σε εκείνους που τα χρειάζονται. Από την πλευρά της η Μισέλ σημειώνει στο προφίλ της ότι προτίθεται να βοηθήσει σε δουλειές του σπιτιού, ακόμα και να κρατήσει τα παιδιά για μερικές ώρες.

Η ιδέα πίσω από την πρωτοβουλία του νεαρού Γερμανού είναι ότι οι νέοι βοηθούν τους μεγαλύτερους. Προς το παρόν όμως, εξηγεί ο Νώε Άντλερ, εγγράφηκαν στην ιστοσελίδα πολλοί εθελοντές και λίγοι από εκείνους που χρειάζονται στήριξη. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι ηλικιωμένοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το ίντερνετ και έτσι δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχουν συνάνθρωποι πρόθυμοι να βοηθήσουν.

Το Βερολίνο είναι… μαθημένο στις κρίσεις. Είτε στον πόλεμο, είτε μεταπολεμικά όταν το δυτικό Βερολίνο αποκλείστηκε από τους Σοβιετικούς και ανεφοδιάζονταν για αρκετούς μήνες από τις συμμαχικές δυνάμεις με αεροπλάνα. Τώρα είναι κυρίως οι ηλικιωμένοι που χρειάζονται βοήθεια. Πολλοί από αυτούς δεν τολμούν πια να βγουν από το σπίτι για ψώνια διότι ανησυχούν για την υγεία τους. Απειλούνται δηλαδή με απομόνωση και μοναξιά. Και κάθε μέρα λόγω των περιοριστικών μέτρων ο φόβος τους εντείνεται.

Ξεκινά η διανομή κατ΄ οίκον

Στήριξη σε όσους έχουν ανάγκη προσφέρουν όμως και οργανώσεις αρωγής νέων, όπως η «Κιβωτός του Νώε». Από σήμερα κλείνουν για προληπτικούς λόγους τα έξι σημεία της οργάνωσης, στα οποία δίνονταν δωρεάν συσσίτιο σε παιδιά, εφήβους και όσους έχουν ανάγκη. Ο ιδρυτής της Κιβωτού και ιερέας Μπερντ Σίγκελοου έχει εκπονήσει ωστόσο ήδη ένα εναλλακτικό σχέδιο: «Με τη βοήθεια εθελοντών ξεκινάμε να διανέμουμε στα σπίτια όσων χρήζουν βοήθειας τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά».

Τόσο οι οργανώσεις αρωγής όσο και η ιστοσελίδα Coroanport.net θέλουν να πληροφορήσουν τους Βερολινέζους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έτσι μοιράζουν σε σπίτια ηλικιωμένων ή κεντρικά σημεία όπως σουπερμάρκετ, αιτήσεις, τις οποίες μπορούν να συμπληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι, δίνοντας ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Τέτοιου είδους αιτήσεις βλέπει κανείς ολοένα και πιο συχνά τις τελευταίες μέρες στη γερμανική πρωτεύουσα.

Φόλκερ Βίτινγκ

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ