Η Ιταλία μετρά τις πληγές της από τις οικονομικές επιπτώσεις του νέου ιoύ. Η κυβέρνηση ετοιμάζει οικονομική βοήθεια. Πρώτο κρούσμα στην Αρμενία, πρώτος νεκρός στην Αυστραλία. Στα 117 τα κρούσματα στη Γερμανία.Η Ιταλία προσπαθεί να αντιμετωπίσει όσο πιο δυναμικά γίνεται τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού. Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε θα εγκρίνει, μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ποσό που αντιστοιχεί στο 0,2% του ΑΕΠ της χώρας. Τα μέτρα θα συμφωνηθούν μετά από συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, συνδέσμους και δήμους. «Δεν έχω λόγους να πιστεύω ότι οι Βρυξέλλες θα αντιδράσουν αρνητικά στο πακέτο αυτό μέτρων», δήλωσε ο Γκουαλτιέρι.

Οικονομικές πληγές

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε τόνισε πάντως ότι οι διάφορες πρωτοβουλίες οικονομικής στήριξης θα συμφωνηθούν με τις ευρωπαϊκές αρχές. Στη Ρώμη υπάρχει αισιοδοξία ότι ο Επίτροπος Oικονομικών και Nομισματικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, πρώην πρωθυπουργός της χώρας, θα δείξει την πρέπουσα κατανόηση. Η ιταλική κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες προσπάθησε να περιορίσει τις ανησυχίες των πολιτών σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα εξάπλωσης του ιού. Τα στοιχεία σχετικά με τα νέα κρούσματα δημοσιοποιούνται μόνον μια φορά την ημέρα, και δίνεται έμφαση σε όσους είναι στην φάση της ίασης. H κατανάλωση όμως σε καφέ-μπαρ, εστιατόρια, όπως και οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία συνεχίζει να παρουσιάζει τεράστια πτώση. Είναι σαφές ότι η χώρα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει μια αρνητική οικονομική ανάπτυξη.

Σήμερα το πρωί και η αεροπορική εταιρία American Airlines ανακοίνωσε ότι προς το παρόν δεν θα πραγματοποιεί πτήσεις από και προς την Ιταλία. Στην έλλειψη δηλαδή κινέζων αγοραστών προστίθεται τώρα και εκείνη των αμερικανών. Είναι ξεκάθαρο ότι η δημόσια, αλλά και ιδιωτική οικονομία της χώρας χρειάζονται άμεσα τονωτική ένεση. Διότι στο Μιλάνο ακυρώθηκαν οι κύριες εμπορικές εκθέσεις, τα γνωστά θέρετρα της Κάτω Ιταλίας φοβούνται ότι φέτος θα μείνουν άδεια και στην Ρώμη – με τρία μόνο κρούσματα – τα εστιατόρια δίπλα στο Βατικανό υπολειτουργούν.

Διασπείρεται συνεχώς ο ιός

Στο μέτωπο του κορωνοιού η διασπορά συνεχίζεται σε όλο και περισσότερες χώρες. Πρώτο κρούσμα καταγράφηκε στην Αρμενία, πρόκειται για έναν 29χρονο που επέστρεψε προχθές από το Ιράν. Πρώτο κρούσμα και στο Λουξεμβούργου, ένας 40χρονος που ήρθε από την Ιταλία. Η Αυστραλία θρηνεί τον πρώτο νεκρό, έναν 78χρονο. Η κυβέρνηση της Ν. Κορέας κήρυξε τη χώρα σε ύψιστο συναγερμό λόγω των 376 νέων κρουσμάτων σε μιαν ημέρα. Συνολικά ο νέος ιός έχει διαγνωστεί σε πάνω από 3.500 ανθρώπους. Η Ν. Κορέα είναι με απόσταση η χώρα που μετά την Κίνα έχει τα περισσότερα κρούσματα. Στην Κίνα, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε 573 νέα κρούσματα, αν και ο αριθμός έχει αισθητά μειωθεί σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες. Συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται σε 80.000, και οι νεκροί σε 2.870.

Στη Γερμανία, πρώτο κρούσμα και στη Βόννη. Πρόκειται για έναν 22χρονο φοιτητή, που απασχολούσε το μεσημέρι παιδιά σε δημοτικό σχολείο, το οποίο έκλεισε για δύο εβδομάδες. Συνολικά τα κρούσματα σε όλη τη χώρα προσεγγίζουν τα 117 και έχουν εντοπιστεί στα 9 από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Χορστ Ζεεχόφερ είπε ότι δεν αναμένεται να τελειώσει γρήγορα η διασπορά του ιού αλλά μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζει ότι θα βρεθεί εμβόλιο. Δεν απέκλεισε μάλιστα να τεθούν εν ανάγκη σε καραντίνα ολόκληρες περιοχές ή ακόμη και πόλεις. Μετά τη ακύρωση της μεγαλύτερης τουριστικής έκθεσης τουρισμού στο Βερολίνου που επρόκειτο να αρχίσει στις 4 Μαρτίου, μένει ανοιχτό το θέμα των αποζημιώσεων, που θα εξεταστεί από το υπουργείο Οικονομίας.

Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελάκης, Ρώμη / Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ