Εντείνονται οι διαδηλώσεις στη Γερμανία με αίτημα την άμεση επιστροφή στην κανονικότητα. Ανάμεσα στους διαδηλωτές και ακροδεξιοί, ακροαριστεροί και συνομωσιολόγοι που προσπαθούν να καρπωθούν τις κινητοποιήσεις.

Όλο και περισσότεροι Γερμανοί κατεβαίνουν στο δρόμο για να διαδηλώσουν υπέρ της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Και δεν είναι μόνο οι συνήθεις ύποπτοι του ξενοφοβικού κινήματος Pegida. Ο κορωνοϊός οδηγεί σε συμμαχίες ανθρώπους, οι οποίοι δεν είχαν μέχρι σήμερα σχέση μεταξύ τους: Ακροδεξιοί, ακροαριστεροί, οπαδοί θεωριών συνωμοσίας, αντίπαλοι του εμβολιασμού, αυτονομιστές, αλλά και απλοί πολίτες χωρίς πολιτική δράση, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το κλείσιμο του εστιατορίου τους ή τον περιορισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως εκείνου της συνάθροισης.

Την Τετάρτη 400 άτομα διαδήλωσαν μπροστά στο γερμανικό κοινοβούλιο, ενώ το περασμένο Σάββατο οι διαδηλωτές στη Στουτγάρδη ξεπέρασαν τους 4.000. Σε πολλές γερμανικές πόλεις οι διαδηλωτές ξεκινούσαν από μερικές δεκάδες μέχρι μερικές εκατοντάδες. Πριν από λίγες μέρες στο Βερολίνο η διαμαρτυρία κατά των περιοριστικών μέτρων πήρε επιθετικές διαστάσεις. Θύμα συνεργείο σατιρικής εκπομπής της δημόσιας τηλεόρασης ARD, από το οποίο πέντε άτομα κατέληξαν με σοβαρούς τραυματισμούς στο νοσοκομείο. Στο μεταξύ κατατέθηκε αυτή την εβδομάδα αίτημα ίδρυσης κόμματος με το όνομα «Αντίσταση 2020».

Υποστηρίζεται ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω του δικτύου 5G

Παράλληλα στο διαδίκτυο οργιάζουν οι θεωρίες συνωμοσίας και τα αποκαλούμενα fake news γύρω από το κορωνοϊό. Ξεκινώντας από την άποψη ότι ο «κατασκευασμένος» ιός «ξέφυγε» από κινεζικό εργαστήριο και φθάνοντας μέχρι το ότι η πανδημία μεταδίδεται μέσω 5G, την τελευταία γενιά σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας.

Στο πλευρό των νέων «αγανακτισμένων» πολιτών στη Γερμανία, που ζητούν την άμεση άρση όλων των περιοριστικών μέτρων, βρίσκονται από τη πρώτη στιγμή ρωσικά μέσα ενημέρωσης, όπως το γερμανόφωνο RT και το Sputnik, τα οποία έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές ότι μεταδίδουν συστηματικά ψευδείς ειδήσεις με στόχο την αποσταθεροποίηση.

Παρούσα και η Εναλλακτική για τη Γερμανία

Το παρών στις διαδηλώσεις δίνουν στελέχη του ακροδεξιού Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αλλά και πολλοί ακροαριστεροί. Και τα δύο άκρα εκμεταλλεύονται την κρίση του κορωνοϊού για να προσεγγίσουν μετριοπαθείς πολίτες. Αν λάβει πάντως κανείς υπόψη ότι η κίνηση αυτή δεν είναι οργανωμένη, καταφέρνει να κατεβάσει στο δρόμο σημαντικό αριθμό διαδηλωτών. Λέγεται μάλιστα ότι τα αιτήματά τους για χαλάρωση εισακούστηκαν από ορισμένους τοπικούς πρωθυπουργούς της χώρας, οι οποίοι την Τετάρτη σε σύσκεψη με την καγκελάριο τάχθηκαν υπέρ της άρσης περιοριστικών μέτρων, κάτι που έμοιαζε αδιανόητο μερικές μέρες πριν.

Εκτός όμως από τους πολιτικούς το «μείγμα» των διαδηλωτών προκαλεί πονοκέφαλο και στις γερμανικές αρχές ασφαλείας. Σε απόρρητο έγγραφο του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται ότι «εξτρεμιστικές ομάδες εκμεταλλεύονται την κρίση για να διαδώσουν και να ενισχύσουν τα εκάστοτε ιδεολογικά τους αφηγήματα».

Ο ρόλος του Μπιλ Γκέιτς και άλλων «σκοτεινών δυνάμεων»

Ο υπουργός Εσωτερικών της Θουριγγίας Γκέοργκ Μάιερ διαπιστώνει πάντως το τελευταίο διάστημα αλλαγή κλίματος στη γερμανική κοινωνία. Ενώ στην αρχή της κρίσης ο κόσμος επικροτούσε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης, τώρα πολλοί επιστρέφουν στο «εμείς, ο απλός λαός εναντίον της εξουσίας», δηλώνει ο επικεφαλής του συμβουλίου τοπικών πρωθυπουργών και προσθέτει: «Η κριτική των πολιτών είναι απολύτως αποδεκτή, μιας και πρόκειται για μέτρα που περιορίζουν θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό όμως που μας ανησυχεί είναι η απόπειρα εξτρεμιστών να καρπωθούν τις διαδηλώσεις». Ο γερμανός πολιτικός θεωρεί, τέλος, πως σε μεγάλα τμήματα της γερμανικής κοινωνίας είναι διαδεδομένη «η άποψη ότι η πανδημία προσχεδιάστηκε για να ελέγχονται οι πληθυσμοί και ότι πίσω από αυτή την υπόθεση κρύβονται ο Μπιλ Γκέιτς και άλλες σκοτεινές δυνάμεις. Και εδώ οι διαδηλώσεις αποκτούν γρήγορα αντισημιτικό χαρακτήρα».

Spiegel Online, dpa, kna

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ