Επιστρέφουν από το Γιουχάν στη Γερμανία με αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας 102 Γερμανοί. Τη στιγμή που επιβεβαιώνεται και νέο κρούσμα, το Βερολίνο συστήνει ψυχραιμία σε όσους ανησυχούν.Γύρω στις 4 μ.μ. (ελληνική ώρα) αναμένεται να προσγειωθεί στη Φρανκφούρτη αεροσκάφος της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας ερχόμενο από την Κίνα με 128 επιβάτες. Οι 102 είναι Γερμανοί και υπόλοιποι πολίτες άλλων εθνικοτήτων. Πρόκειται για άτομα από την περιοχή Γουχάν όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κορωνοϊός. Σύμφωνα με πληροφορία της κυριακάτικης Bild το αεροσκάφος δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη ενδιάμεση στάση στη Μόσχα. Οι ρωσικές αρχές αρνήθηκαν την προσγείωση με την αιτιολογία τις «έλλειψης ικανοτήτων». Ο ανεφοδιασμός με καύσιμα και η αλλαγή του ιπτάμενου προσωπικού θα γίνει τώρα στο Ελσίνκι.

Μετά την προσγείωση του αεροσκάφους στη Φρανκφούρτη οι επιβάτες θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις. Σε περίπτωση που οι γιατροί διαπιστώσουν σε κάποιον ενδείξεις της νόσου, το άτομο θα σταλεί στην πανεπιστημιακή κλινική Φρανκφούρτης. Οι άλλοι θα μεταφερθούν σε στρατώνα του γερμανικού στρατού όπου θα μπουν για προληπτικούς λόγους για δύο εβδομάδες σε καραντίνα.

Χιλιάδες πεθαίνουν κάθε χρόνο από γρίπη

Στη Γερμανία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν αυξηθεί πλέον στα οκτώ. Εκτός από τα επτά κρούσματα στη Βαυαρία, οι ισπανικές αρχές εντόπισαν πριν λίγες ώρες στο νησί Λα Γκομέρα έναν Γερμανό, ο οποίο όμως είχε επαφές με ένα από τα επτά άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό στη Βαυαρία.

Στο μεταξύ η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να καθησυχάσει όσους πολίτες ανησυχούν για την εξάπλωση της επιδημίας. Ενώ εξέφρασε κατανόηση για αυτές τις ανησυχίες η υπουργός Έρευνας Άνγια Κάρλιτσεκ συνέστησε ψυχραιμία. Σε πολλά ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να αναπτυχθεί εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό. Όπως δήλωσε ακόμη, «θα πρέπει να επικεντρωθούμε στα επιστημονικά δεδομένα».

Ειδικοί επί του θέματος επισημαίνουν ότι τα άτομα που πεθαίνουν στη Γερμανία κάθε χρόνο από γρίπη ανέρχονται σε χιλιάδες με αποκορύφωμα το χειμώνα 2017/18 όπου 25.000 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ