Το οικονομικό μοντέλο της Κούβας αλλάζει. Ο αριθμός των επιχειρηματιών αυξάνεται και μαζί τους και οι ανάγκες δανεισμού. Γερμανικές τράπεζες συμβάλλουν με τεχνογνωσία.Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας έθεσε το 2011 σε κίνηση μια μεταρρυθμιστική διαδικασία που φέρνει τη χώρα πιο κοντά στα πρότυπα της ελεύθερης αγοράς. Από τότε αυξάνεται βαθμιαία ο αριθμός των επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών. Σύμφωνα με επίσημα κρατικά στοιχεία του 2016, ο αριθμός των επισήμως καταγεγραμμένων ελεύθερων επαγγελματικών υπερβαίνει τις 535.000. Σημαντικότεροι επιχειρηματικοί τομείς για τη χώρα είναι μεταξύ άλλων η παραγωγή και πώληση ειδών διατροφής, οι μεταφορές, η ενοικίαση χώρων κατοικίας και οι τηλεπικοινωνίες.

Οι νέοι επιχειρηματίες χρειάζονται δανειακή στήριξη για το ξεκίνημά τους. Ωστόσο, τόσοι οι ίδιοι όσο και οι τράπεζες της Κούβας δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία. Χείρα βοηθείας τείνει τώρα το τραπεζικό ίδρυμα γερμανικών ταμιευτηρίων. Ο γερμανικός οργανισμός είχε συμβάλει μεταξύ 2000 και 2002 σε συνεργασία με την κουβανική τράπεζα BPA σε ένα κοινό πρόγραμμα με στόχο την εκπαίδευση τραπεζικών υπαλλήλων στη χώρα της Καραϊβικής. Το 2015 υπεγράφη μια γερμανοκουβανική συμφωνία για μετεκπαίδευση εργαζομένων του χρηματιστικού τομέα και από το 2016 στο εγχείρημα συμμετέχει και η κεντρική τράπεζα.

Τεχνογνωσία από την Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας

«Η πρόκληση έγκειται στο ότι οι μικροεπιχειρηματίες δεν μπορούν να ανατρέξουν σε καμία προηγούμενη επιχειρηματική εμπειρία και καλούνται να αποκτήσουν σχετικές γνώσεις από αρχικό στάδιο», επισήμανε στην DW ο Νίκλαους Μπέργκαν, γενικός διευθυντής του γερμανικού Ιδρύματος Ταμιευτηρίων. Όπως προσθέτει ο ίδιος, οι τράπεζες από την πλευρά τους υστερούν σε εμπειρία στο πεδίο της χορήγησης δανείων προς ιδιώτες επιχειρηματίες και ειδικά σε ό,τι αφορά την εκτίμηση του αξιόχρεού τους. Ως εκ τούτου, «βασικό κομμάτι της συνεργασίας είναι η εκπαίδευση μικροεπιχειρηματιών και τραπεζοϋπαλλήλων, οι οποίοι μαθαίνουν στη βάση πρακτικών παραδειγμάτων πώς λαμβάνονται οικονομικές αποφάσεις, πώς εκπονεί έναν προϋπολογισμό και αποφασίζει πότε ενδείκνυται η χορήγηση ενός επενδυτικού δανείου».

Σπουδαίο ρόλο σε αυτήν την κουβανογερμανική συνεργασία παίζει η Ένωση των Ανατολικογερμανικών Ταμιευτηρίων. «Τα ταμιευτήρια της ανατολικής Γερμανίας έχουν συλλέξει ειδικές εμπειρίες από την περίοδο της γερμανικής επανένωσης, οι οποίες μπορεί να φανούν χρήσιμες για τον τραπεζικό τομέα στην Κούβα», εκτιμά ο Νίκλαους Μπέργκμαν.

Όπως λέει ο γερμανός ειδικός, μετά την κατάρρευση του καθεστώτος της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας και την επανένωση των δύο Γερμανιών, τα ταμιευτήρια της Λαοκρατικής Γερμανίας κλήθηκαν να προσαρμοστούν τάχιστα στα νέα δεδομένα και να προσφέρουν τα κατάλληλα τραπεζικά και χρηματιστικά προϊόντα στους πελάτες τους.

Πάμπλο Κούμετς / Άρης Καλτιριμτζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ