Με την πολυαναμενόμενη ομιλία του στις Βερσαλλίες ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν υπεραμύνθηκε των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμιστικών του πρωτοβουλιών, προαναγγέλλοντας μείωση των δημοσίων δαπανών.Παρά τη διάχυτη δυσαρέσκεια για τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησής του, ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν υπεραμύνθηκε της πολιτικής του. Ο «πρόεδρος των πλουσίων», όπως τον χαρακτηρίζουν συχνά οι επικριτές του, κατά τη χθεσινή ομιλία του στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών εμφανίστηκε μαχητικός. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «μια πολιτική φιλική προς τις επιχειρήσεις δεν είναι πολιτική υπέρ των πλουσίων, αλλά για όλο το έθνος». Όπως επισήμανε, «η προτεραιότητα για τη χρονιά που έρχεται είναι απλή. Πρέπει να οικοδομήσουμε το κράτος πρόνοιας του 21ου αιώνα, ένα κράτος πρόνοιας που δίνει κίνητρα, είναι για όλους, είναι αποτελεσματικό και αξιόπιστο. Που σημαίνει ότι θα προσφέρει καλύτερη κάλυψη, προστασία και θα επιμένει σε ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις».

Οι πολιτικοί παρατηρητές στη Γαλλία εκτιμούν ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Η συντηρητική εφημερίδα Le Figaro σχολίασε ότι ο γάλλος πρόεδρος «προσπαθεί να ξαναπάρει το πάνω χέρι». Από την εκλογή του τον Μάιο του 2017, ο 40χρονος πρόεδρος έχει υλοποιήσει και δρομολογήσει μια εντυπωσιακή λίστα μεταρρυθμίσεων, «λυγίζοντας» μάλιστα ακόμη και τα ισχυρά συνδικάτα των σιδηροδρομικών. Ωστόσο, οι αμφιλεγόμενες αλλαγές έπληξαν σοβαρά τη δημοτικότητά του. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Kantar TNS, μόλις 32% των Γάλλων εμπιστεύονται τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Παράκληση για υπομονή

Η χθεσινή ομιλία του ενώπιον των βουλευτών και των γερουσιαστών ήταν μια σαφής προσπάθεια να ανακτήσει το δικαίωμα ερμηνείας της πολιτικής του. Ο πρόεδρος υπεραμύνθηκε της φιλοσοφίας του, ο οικονομικός φιλελευθερισμός να μην γίνεται αντιληπτός ως αντίρροπο της κοινωνικής ασφάλειας. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «δεν θα υπάρξει μείωση στους φόρους ή στην εξέλιξη των δημοσίων επενδύσεων εάν δεν επιβραδύνουμε τη διαρκή αύξηση των δαπανών μας. Και δεν πρόκειται να υπάρξει καλύτερος έλεγχος αυτών χωρίς ισχυρές και γενναίες επιλογές».

Ο γάλλος πρόεδρος δεν συγκεκριμενοποίησε τις εξαγγελίες του, λέγοντας ότι το προσεχές διάστημα επίκεινται ανακοινώσεις εκ μέρους του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ. Σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά της φτώχειας ο Εμμανουέλ Μακρόν επισήμανε ότι στόχος του είναι μια στρατηγική που δεν θα βοηθά του φτωχούς πολίτες να ζουν καλύτερα, αλλά θα τους δίνει τη δυνατότητα να ξεφύγουν οριστικά από τη φτώχεια. Έχοντας συμπληρώσει 14 μήνες στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας, παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις και στα αποτελέσματα που φαίνεται να αποφέρουν αυτές μέχρι στιγμής. Ως προς αυτό ο γάλλος πρόεδρος απηύθυνε μια παράκληση προς τους πολίτες: να επιδείξουν υπομονή.

dpa, reuters, Άρης Καλτιριμτζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ