Η γρίπη των χοίρων έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές. Η παγκόσμια αγορά κρέατος δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Οι τιμές εκτοξεύονται και στα γερμανικά κρεοπωλεία – πόσο προβλέπεται να διαρκέσει η κρίση;Σνίτσελ, λουκάνικα και χοιρινό κρέας – οι γαστρονομικοί πειρασμοί της Γερμανίας γίνονται όλο και πιο ακριβοί. Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τότε που η αφρικανική γρίπη των χοίρων έπληξε το μέσο Βασίλειο, όπως ονομάζεται κι αλλιώς η Κίνα, τον πρώτο παραγωγό και καταναλωτή χοιρινού κρέατος παγκοσμίως. Ο ιός, αν και ακίνδυνος για τον άνθρωπο, είναι θανατηφόρος για τα ζώα. «Πρόκειται για την πιο επικίνδυνη ασθένεια που έχει αντιμετωπίσει η βιομηχανία χοιρινού κρέατος μέχρι σήμερα», δήλωσε η Τσούι Εμάν, από την κινέζικη εταιρία συμβουλευτικής GavekalDragonomics στο Πεκίνο.

Ακόμη και η παγκόσμια αγορά δεν μπορεί να αναπληρώσει τα κενά που προέκυψαν στην πολυπληθέστερη αγορά του κόσμου: Οι εισαγωγείς χοιρινού κρέατος στην Κίνα προσπαθούν πλέον να αγοράσουν κρέας από παντού, από την Βραζιλία, τις ΗΠΑ, ακόμη και την Ευρώπη… Κι ενώ οι γερμανοί παραγωγοί τρίβουν τα χέρια τους, οι καταναλωτές χοιρινού κρέατος πρέπει να βάλουν το χέρι τους ακόμη πιο βαθιά στην τσέπη. Οι τιμές χοιρινού στη Γερμανία αυξήθηκαν τον φετινό Σεπτέμβριο κατά 8,3% σε σύγκριση με πέρσι, όπως αναφέρει ο Τόμας Έλζ της Αγροτικής Υπηρεσίας Πληροφόρησης στη Βόννη. Η τιμή χοιρινού και αλλαντικών έφτασε σήμερα τα 5,81 ευρώ το κιλό, σε σύγκριση με πέρσι που ήταν 5,38 ευρώ το κιλό. Αντίστοιχα, αύξηση σημείωσε και η τιμή του χοιρινού σνίτσελ: από 7,10 ευρώ το 2018, έφτασε τα 7,39 ευρώ το κιλό.

Η Κίνα δεν προβλέπεται να επανέλθει στην αγορά τόσο σύντομα. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, θα χρειαστεί περίπου μία πενταετία, ίσως και παραπάνω, όπως σημειώνει η Εμάν. Το επόμενο διάστημα προβλέπεται σε κάθε περίπτωση να είναι γεμάτο προκλήσεις: Μία δομική αναδιαμόρφωση της βιομηχανίας κρέατος της Κίνας, που θα επηρεάσει τις μικρές επιχειρήσεις καθώς και την αυστηρότητα των ελέγχων για τη βιολογική παραγωγή, κρίνεται αναγκαία.

H δραματική μείωση της παραγωγής χοιρινού κρέατος στην Κίνα εκτόξευσε τις τιμές στα ύψη, αυξάνοντάς τες μέχρι και 69,7%. Ήδη μέχρι σήμερα η άμεση ζημία εξαιτίας της αφρικανικής γρίπης των χοίρων υπολογίζεται να ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο Γουάν, περίπου δηλαδή 127 εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρει ο Λι Ντέφα, από το Πανεπιστήμιο Αγροτικής Οικονομίας στο Πεκίνο. Ο αριθμός αυτός δεν ήταν προορισμένος να κοινοποιηθεί, δήλωσε στον κύκλο του. Παρόλα αυτά κατέληξε να είναι ένας «ρεαλιστικός» υπολογισμός ενός βιομηχανικού συνδέσμου, τον οποίο θαρραλέοι δημοσιογράφοι έβγαλαν τελικά στο φως της δημοσιότητας.

Έλμαρ Στέφαν (dpa)

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ