Την παραίτησή του αναμένεται να υποβάλει σήμερα ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, μετά τη πρόταση μομφής που κατέθεσε εναντίον του ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι. Τι θα ακολουθήσει;Κανονικά, θα πρέπει να είναι η ημέρα της αλήθειας. Ο Τζουτζέπε Κόντε στις 3 το μεσημέρι θα πάρει το λόγο στην γερουσία της Ρώμης για να υπερασπιστεί το έργο της κυβέρνησής του. Για να τονίσει, όπως διαρρέει, ότι η κυβέρνηση παρήγαγε έργο και ότι δεν είχε παραλύσει από εμπόδια και αντιρρήσεις, όπως υποστηρίζει η Λέγκα. Ο ιταλός πρωθυπουργός θα αντικρούσει, δηλαδή, σε μεγάλο βαθμό τις κατηγορίες του Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον του.

Αργά το απόγευμα, ο Κόντε είναι πιθανό να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο για συνάντηση με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και για να παραιτηθεί. Θα ακολουθήσει σύντομος κύκλος διαβουλεύσεων του Ματαρέλα με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

«Θέλουν να φτιάξουν μια κυβέρνηση όλων των αντιπάλων μου. Τι νόημα έχει;» δήλωσε σήμερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο γραμματέας της Λέγκα. Ο οποίος, όμως, τόνισε ότι «θα ακούσει τον Κόντε με μεγάλη προσοχή». Και πρόσθεσε ότι κατά την άποψη του κόμματός του, «ο επόμενος κρατικός προϋπολογισμός θα πρέπει να αγγίξει τα πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ για να μειωθούν οι φόροι και να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία».

Στην πραγματικότητα όμως, ένας από τους λόγους που φαίνεται πως οδήγησε τον ιταλό υπουργό Εσωτερικών να τινάξει στον αέρα την κυβερνητική συνεργασία του με τους Πεντάστερους ήταν ακριβώς, η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού. Με τις αναγκαίες περικοπές (και το σχετικό πολιτικό κόστος) για να μπορέσει να μην αυξηθεί ο φόρος προστιθέμενης αξίας.

Τα τρία σενάρια

Σύμφωνα με τα Πέντε Αστέρια, παράλληλα – αλλά και με αρκετούς παρατηρητές- ο Σαλβίνι έχει καταλάβει ότι οι χειρισμοί του δεν έφεραν το αποτέλεσμα που επιθυμούσε. Δεν κατάφερε, δηλαδή, να ρίξει την κυβέρνηση μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα και έτσι η κρίση αυτή πρέπει να προσαρμοστεί αναγκαστικά στους ρυθμούς και τους κανόνες του κοινοβουλίου και οι εκλογές δεν αποτελούν πλέον, την μοναδική εναλλακτική. Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, αρχηγός των Πεντάστερων, σήμερα το μεσημέρι επανέλαβε ότι στηρίζει με πεποίθηση το έργο και τις θέσεις του Κόντε.

Στον ορίζοντα διαφαίνονται τρεις λύσεις: γεφύρωση του χάσματος με συνέχιση της διακυβέρνησης από Λέγκα και Πέντε Αστέρων – κάτι το οποίο όμως μοιάζει πολύ δύσκολο. Μια συμμαχία τετραετίας των Πέντε Αστέρων, της κεντροαριστεράς του Δημοκρατικού Κόμματος και της αριστεράς, βάσει διαπραγμάτευσης και αναλυτικού προγράμματος. Ή επιστροφή στις κάλπες το Φθινόπωρο. Κύριος ρυθμιστής θα είναι, όπως πάντα, ο ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ