Αποτελούν βαρόμετρο για τις βουλευτικές που αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη άνοιξη. Επανακάμπτει στο πολιτικό προσκήνιο ο Μπερλουσκόνι με την «Φόρτσα Ιτάλια» και τους συμμάχους της;Τέσσερα εκατομμύρια εξακόσιες ογδόντα χιλιάδες ψηφοφόροι καλούνται σήμερα να ανανεώσουν το περιφερειακό συμβούλιο της Σικελίας. Πρόκειται για τοπικές εκλογές, αλλά με μεγάλη σημασία για όλη την Ιταλία, αφού οι αναλυτές θεωρούν ότι είναι ένα κρίσιμο «τεστ», ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Άνοιξης.

Προβληματική περιφέρεια

Σύμφωνα με τις προβλέψεις στο μεγαλύτερο νησί της Ιταλίας, «φαβορί», ως νέος περιφερειάρχης είναι ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς, Νέλλο Μουσουμέτσι. Ο ισχυρότερος αντίπαλός του είναι ο υποψήφιος περιφερειάρχης των «Πέντε Αστέρων», Tζανκάρλο Καντσελλέρι. Τα κόμματα αριστερά και κεντροαριστερά δεν κατάφεραν να συμμαχήσουν και οι τοπικές αυτές εκλογές θα αποτελέσουν – πιθανότατα – ένα αρνητικό μήνυμα για τον Ρέντσι. «Ο αρχηγός των Δημοκρατικών θα απογοητευθεί από τη ψήφο, την μερίδα του λέοντος πρόκειται να εξασφαλίσουν η κεντροδεξιά και το κίνημα του Μπέπε Γκρίλλο», προβλέπει και η ιταλική εφημερίδα Λα Στάμπα.

Η Σικελία, στο μεταξύ, συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, αρχίζοντας από το τεράστιο χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης, το οργανωμένο έγκλημα με τους εκβιασμούς και την οικονομική παρείσδυση της Κόζα Νόστρα και την υψηλή ανεργία.

Γενική δοκιμή για τον Μπερλουσκόνι

Όλα δείχνουν, πάντως, ότι η συμμετοχή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην προεκλογική εκστρατεία έπεισε αρκετούς αναποφάσιστους. Οι εκλογές αυτές, ουσιαστικά, αποτελούν μια «γενική δοκιμή», για τη συμμαχία, σε εθνικό επίπεδο, της «Φόρτσα Ιτάλια» του «πρώην Καβαλιέρε», με τη Λέγκα και τα ακροδεξιά «Αδέλφια της Ιταλίας».

Τα Πέντε Αστέρια, τέλος, προσπαθούν να δείξουν – όπως και σε όλη την υπόλοιπη Ιταλία – ότι είναι μια πολιτική δύναμη, η οποία αμφισβητεί τις ισορροπίες και τις συμμαχίες του παρελθόντος, και υπόσχεται «κάθαρση». «Πρόκειται για ένα δημοψήφισμα ανάμεσα σε εκείνους και σε εμάς. Ανάμεσα σε έναν κόσμο που τελεί υπό εξαφάνιση και σε εμάς, που κοιτάμε πέρα από τον ορίζοντα», έγραψε στο διαδίκτυο ο Μπέπε Γκρίλλο. Και ο υποψήφιός του, Kαντσελλέρι, ο οποίος μοιράστηκε το μήνυμα αυτό μέσω Facebook, κατηγορήθηκε από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις ότι δεν σεβάστηκε την καθιερωμένη «ημέρα σιωπής», πριν τη ψήφο.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ