Η γ.γ. των Χριστιανοδημοκρατών ανακοινώνει την υποψηφιότητα της για το αξίωμα της προέδρου του κόμματος. Στο επίκεντρο ο ρόλος του κόμματος, το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και παραμονή Μέρκελ στην καγκελαρία.Την υποψηφιότητα της για το αξίωμα της προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών ανακοίνωσε σήμερα στο Βερολίνο η γ.γ. του κόμματος Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Παραλήπτες των δηλώσεών της ήταν σαφώς τα μέλη του CDU. Επικαλούμενη την «απογοήτευση» που παρατήρησε σε δεκάδες κομματικές συνελεύσεις που επισκέφτηκε τους τελευταίους οχτώ μήνες που ασκεί το ασκεί το αξίωμά της γενικής γραμμετέως, τόνισε, ότι ως πρόεδρος του CDU θα επιμείνει η κυβερνητική πολιτική να είναι αποτέλεσμα εσωκομματικής συζήτησης και όχι να τίθεται το κόμμα προ τετελεσμένων γεγονότων, όπως αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Ασκώντας κριτική στην κατάσταση που επικρατεί στον κυβερνητικό συνασπισμό δήλωσε: «Ζήσαμε τους τελευταίους μήνες ως μολυβένια χρόνια.»

Αυτή δεν ήταν η μόνη προσπάθειά της να διαφοροποιηθεί από την Άγκελα Μέρκελ. Μειονέκτημα της Άνεγκετ Κραμπ-Καρενμπάουερ σε σχέση με τους άλλους βασικούς της αντιπάλους, τον επιχειρηματία Φρίντριχ Μερτς και τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, είναι ότι θεωρείται άτομο του στενού περιβάλλοντος της καγκελαρίου. Το ζητούμενο για αυτή τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες ως το κομματικό συνέδριο είναι να αναδείξει τα δικά της διακριτά πολιτικά χαρακτηριστικά. Με αυτή την προσπάθεια ξεκίνησε σήμερα.

Η Μέρκελ παραμένει καγκελάριος

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη γερμανική πρωτεύουσα επεσήμανε ότι η Άγκελα Μέρκελ τα τελευταία 18 χρόνια έχει δώσει στο CDU ως πρόεδρος του κόμμαρος τη δική της σφραγίδα και ότι οφείλονται πάρα πολλά σε αυτή. Παράλληλα όμως κατέστησε σαφές ότι η εποχή Μέρκελ τελειώνει με το συνέδριο και ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το κόμμα θα πρέπει σύμφωνα με την κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ να αποφασίσει τι θα διατηρήσει από αυτή την εποχή και τι θα αλλάξει.

Αναφερόμενη στα ζητήματα που σκοπεύει να θέσει στο επίκεντρο της πολιτικής της τόνισε ότι το προσφυγικό είναι μεν ένα θέμα που προβληματίζει τους Γερμανούς, «όμως δεν είναι το υπ’ αριθμό ένα». Το ζητούμενο είναι να δημιουργηθούν συνθήκες όπου οι γερμανοί πολίτες θα έχουν εμπιστοσύνη στο κράτος, θα αισθάνονται ασφαλείς και ότι ζουν στη χώρα τους. Αναφορικά με τα ευρωπαϊκά θέματα τόνισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης της ΕΕ προκειμένου να ανταποκριθεί στις διεθνείς προκλήσεις και ζήτησε η Γερμανία να δώσει επιτέλους απαντήσεις στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ.

Αναφορικά με το πολιτικό μέλλον της Άγκελα Μέρκελ η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση που η ίδια εκλεγεί νέα πρόεδρος, η κ. Μέρκελ θα παραμείνει καγκελάριος για όσο διάστημα διαθέτει την πλειοψηφία στη βουλή. Σε περίπτωση που χάσει την πλειοψηφία, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση θα τεθεί του ατόμου που θα είναι υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών. Σε ό,τι αφορά το δικό της πολιτικό μέλλον ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση που δεν εκλεγεί πρόεδρος στο επικείμενο συνέδριο θα παραιτηθεί και από γ.γ. του κόμματος.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ