Η επόμενη μέρα από την παραίτησή του φέρνει διάφορα σενάρια για το λόγο που παραμένει στην πρωθυπουργική καρέκλα. Η διαδοχή Τζόνσον θα ξεκαθαριστεί την επόμενη εβδομάδα.Η παραίτηση ήρθε, όμως η χώρα ακόμα περιμένει. Περιμένει το πότε θα φύγει ο Μπόρις Τζόνσον, περιμένει το ποιος θα είναι ο επόμενος ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος, δηλαδή και της χώρας και περιμένει το πότε θα γίνει η διαδοχή του.

Σε όλη αυτή την αναμονή της πολιτικής ζωής πολλοί κάνουν διάφορα σενάρια,με τις βρετανικές εφημερίδες να κατακλύζονται από άρθρα της «επόμενης ημέρας». Μέσα σε αυτά και το μεγάλο ερωτηματικό γιατί δεν φεύγει ο Τζόνσον από την ηγεσία σήμερα;

Από χθες το πρωί όπου και ανακοίνωσε την παραίτηση του ζήτησε να παραμείνει μέχρι το φθινόπωρο όμως δεκάδες φωνές από την αντιπολίτευσή και το κόμμα του ζήτησαν την απομάκρυνσή του «εδώ και τώρα» από το Number 10.

«Φύγε σημαίνει φύγε Μπόρις» γράφει η Daily Mirror

Στα σενάρια του «γιατί δεν φεύγει» και εκείνο του ότι θέλει να κάνει ένα τελευταίο πάρτι. Η βρετανική Daily Mirror σήμερα μάλιστα τιτλοφορεί με το «Κρατιέται για ένα τελευταίο πάρτι» καθώς πληροφορίες δείχνουν πως ο Μπόρις Τζόνσον έχει ήδη οργανώσει τη γαμήλια δεξίωσή του για το τέλος Ιουλίου στο Τσέκερς, την εξοχική κατοικία που παραχωρείται από το κράτος στον εκάστοτε πρωθυπουργό.

Η εφημερίδα επικαλείται Συντηρητικό βουλευτή ο οποίος χαρακτηριστικά σχολιάζει: «Θέλει θράσος ώστε ακόμα και μετά από όλη αυτή την κριτική που δέχτηκε ο Τζόνσον για την προσωπική και επαγγελματική ακεραιότητά του, ένας από τους βασικούς λόγους που κάθεται να είναι για να κάνει το γαμήλιο πάρτι στο Chequers. Είναι εθνική περιούσια και όχι το προσωπικό του σπίτι. Πρέπει να κάνει το αξιοπρεπές και να βρει ένα άλλο χώρο».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον είχε παντρευτεί τη σύντροφό του Κάρι τον Μάιο του 2021, με λιγοστά όμως άτομα εξαιτίας της πανδημίας και ίσως για αυτό και ο νέος προγραμματισμός μίας μεγαλύτερης γιορτής.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεδιαλύνει το τοπίο

Όσο και αν ακούγεται παράδοξο την είδηση αυτή αναμεταδίδουν και το Bloomberg και η Guardian, με τον Independent μάλιστα να παρουσιάζει το Chequers ως την ιδανική τοποθεσία για γάμο καθώς έχει θερμαινόμενη πισίνα και τεράστια έκταση πρασίνου.

Υποστηρικτές του Μπόρις Τζόνσον βέβαια έχουν ήδη σχολιάσει ότι παραμένει στην ηγεσία λόγω «αισθήματος ευθύνης» και όχι λόγω του πάρτι καθώς παραδοσιακά απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα στη βρετανική διαδικασία διαδοχής μετά από παραίτηση.

Μέσα σε αυτό κλίμα, το Συντηρητικό κόμμα και η χώρα βρίσκονται αποδιοργανωμένοι καθώς πραγματικά είναι ανοιχτό το μέχρι πότε θα μείνει ο Τζόνσον και ποιος θα είναι αυτός που θα τον αντικαταστήσει.

Την επόμενη εβδομάδα θα μάθουμε το ακριβές χρονοδιάγραμμα της διαδοχής όπου και θα συνεδριάσει το 1922 Committee, η αρμόδια επιτροπή των Τόρις για την εφαρμογή του καταστατικού του κόμματος.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ