Η Ρώμη βυθίζεται στα σκουπίδια. Κρατούμενοι επιστρατεύονται σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για να καθαρίσουν την Αιώνια Πόλη. Οι ελλείψεις στον δήμο είναι μεγάλες. Η ιδέα φαίνεται να βρίσκει απήχηση και στους τουρίστες.Στο Κολοσσαίο το πρωί επικρατεί μεγάλη αναστάτωση όταν εκατοντάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο στριμώχνονται για να δουν το διασημότερο μνημείο της ιταλικής πρωτεύουσας. Τώρα ανάμεσα στους τουρίστες ξεχωρίζουν και κάποιοι άνθρωποι που φορούν λευκές μπλούζες, κρατούν μεγάλες πλαστικές σακούλες και καθαρίζουν τον περιβάλλοντα χώρο.

Αστυνομικοί επιβλέπουν την εργασία τους, μιας και πρόκειται για κρατούμενους που καθαρίζουν το πάρκο Κόλε Όπιο, το οποίο βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα μακριά από το Κολοσσαίο. Από το πιλοτικό πρόγραμμα επωφελούνται όλοι: ο δήμος, οι κρατούμενοι και φυσικά ο κόσμος, δηλώνει η Γκαμπριέλα Στραματσόνι από τον δήμο της Ρώμης, η οποία επιβλέπει το πρόγραμμα υλοποίησης του σχεδίου.

Μόλις καθαριστεί το Κολοσσαίο σειρά έχουν άλλα μνημεία, πλατείες και πάρκα. Ακόμα υπάρχουν σκέψεις για βιβλιοθήκες και αθλητικά κέντρα.

18 κρατούμενοι αναλαμβάνουν κάθε μέρα υπηρεσία. Καταφθάνουν με ένα μικρό λεωφορείο από τις φυλακές της Ρεμπίμπια. «Πρόκειται για κρατούμενους που έχουν μέτριες ποινές, έχουν επιδείξει καλή διαγωγή και έχουν ακόμα υπόλοιπο ποινής να εκτίσουν το πολύ δυο χρόνια», λέει η Γκαμπριέλα Στραματσόνι. Ο κίνδυνος να διαφύγουν είναι μικρός, και άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί με βαριές ποινές δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα καθαρισμού της πόλης. Σε κάθε κρατούμενο αντιστοιχεί ένας αστυνομικός.

Μια ιδέα καλοδεχούμενη και από τους τουρίστες

Οι τουρίστες βρίσκουν την ιδέα πολύ καλή. «Από το να κάθονται στα κελιά και να σκέφτονται τρόπους διαφυγής, καλύτερα στο πάρκο. Δεν φοβόμαστε επειδή είναι κρατούμενοι», λέει ο Ντάνι Ντρατ, που έχει επισκεφθεί την ιταλική πρωτεύουσα με την οικογένειά του από το Σβερίν της Γερμανίας.

Στη Ρώμη υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει στον τομέα της καθαριότητας, κυρίως από τότε που χιόνισε πριν από περίπου ένα μήνα. Από τότε η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στην Αιώνια Πόλη. Πολλά πάρκα έχουν κλείσει, κλαδιά έχουν πέσει από τα δέντρα και γενικότερα στον δήμο δεν υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας.

Ανακοινώθηκε βέβαια ένα σχέδιο 30 ημερών, το οποίο θα καλύψει τις άμεσες ανάγκες, ωστόπο πολλοί αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα του. Για το λόγο αυτό πρωτοβουλίες πολιτών που μπορούν να συμβάλουν είναι καλοδεχούμενες, αλλά ακόμα και το σχέδιο με τους κρατούμενους είναι μια κάποια λύση. «Καθένας που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της εικόνας της πόλης είναι ευπρόσδεκτος», λέει ο Κριστιάνο Ντάβολι, ο οποίος είχε και την ιδέα για συμμετοχή των κρατουμένων στον εξωραϊσμό της Ρώμης.

Ανέτε Ρόιτερ (DPA) / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ