Σε λίστα με βασικά τρόφιμα που απαιτούνται για επιβίωση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραπέμπει η υπ. Εσωτερικών. Έκκληση από την Πολιτική Προστασία για αποφυγή πανικού.Oι Γερμανοί πολίτες καλό θα ήταν να είναι εφοδιασμένοι στα σπίτια τους με βασικές προμήθειες σε τρόφιμα, υγρά και πρώτες ύλες διατροφής, συμβουλεύει η υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Handelsblatt σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συζήτησης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές κρίσεις: τις πανδημίες, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγές, τους κινδύνους πολέμου». Για τους λόγους αυτούς είναι σημαντική κατά τη Γερμανίδα υπουργό η προετοιμασία της χώρας και των πολιτών σε πολλά επίπεδα, όχι μόνο υλικοτεχνικά αλλά και με τη δημιουργία αποθεμάτων σε τρόφιμα ή ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Για την περίπτωση μάλιστα κυβερνοεπιθέσεων ικανών να καταστρέψουν βασικές υποδομές ύδρευσης και παροχής ηλεκτρικού, η Γερμανίδα υπουργός παραπέμπει τους πολίτες στις συστάσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Λεπτομερής λίστα για οργάνωση προμηθειών στο σπίτι

Οι συστάσεις της αρμόδιας υπηρεσίας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων λεπτομερή λίστα με βασικές προμήθειες, που πρέπει να διαθέτουν όλοι οι πολίτες στο σπίτι για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι προμήθειες αυτές αρκούν καταρχήν για δέκα ημέρες στο σπίτι, χωρίς να χρειάζονται επιπλέον ψώνια.

Απαραίτητες προμήθειες για ένα άτομο θεωρούνται, λοιπόν, σύμφωνα με τη γερμανική υπηρεσία οι εξής: 20 λίτρα σε νερό και υγρά, 3,5 κιλά σε σιτηρά, ψωμί, πατάτα, ρύζι και ζυμαρικά αλλά και 1,5 κιλό σε κρέας, ψάρι και αυγά.

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν επίσης οδηγίες για τη σωστή αποθήκευση και συντήρηση των τροφίμων, βασικές πληροφορίες για το τι χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα καθημερινά σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και ειδικές πληροφορίες για την κάλυψη βιοτικών αναγκών των κατοικιδίων.

Συνιστάται βέβαια από την Πολιτική Π

ροστασία η αποφυγή πανικού αλλά και η δημιουργία αυτών των αποθεμάτων σταδιακά και όχι με μαζικά ψώνια. Στόχος να μην υπάρξουν -ξανά- άδεια ραφιών στα σούπερμαρκετ και ελλείψεις στους προμηθευτές.

Δήμητρα Κυρανούδη. Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ