Χωρίς θεατές τελικά η πρεμιέρα στη Μπούντεσλιγκα. Η Μπάγερν Μονάχου, μόνιμη πρωταθλήτρια τα τελευταία χρόνια, κερδίζει με 8-0 τη Σάλκε και επιβεβαιώνει τον ρόλο του φαβορί, για έναν ακόμη τίτλο.Μία πρεμιέρα πάντα κρύβει παγίδες. Όχι όμως για τη Μπάγερν Μονάχου. Στο πρώτο παιχνίδι για την πρώτη αγωνιστική της Μπούντεσλιγκα οι μόνιμοι, τα τελευταία χρόνια, πρωταθλητές Γερμανίας διέσυραν τη Σάλκε με 8-0. Μόλις τέσσερα λεπτά χρειάστηκε ο Σερζ Γκνάμπρι, το νέο μεγάλο αστέρι της Μπάγερν, για το πρώτο γκολ, ένα από τα πιο γρήγορα σε πρεμιέρα του γερμανικού πρωταθλήματος. Και δεν δεν σταμάτησε εκεί, καθώς σημείωσε το 4-0, αλλά και το 5-0, πετυχαίνοντας χατ-τρικ. Τα δικά τους γκολ πανηγύρισαν και οι Γκορέτσκα, Λεβαντόφσκι, Μίλερ, Σανέ και Μουσιάλα.

Τόσο καθολική ήταν η υπεροχή των πρωταθλητών που, μετά το παιχνίδι, οι δημοσιογράφοι δεν ήξεραν τι να ρωτήσουν τον Γκνάμπρι και περιορίστηκαν στην τετριμμένη ερώτηση: “Πώς αισθάνεσαι μετά το πρώτο χατ-τρικ;” “Υπέροχα αισθάνομαι, εννοείται”, λέει αυτός. “Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι όλοι μαζί, σαν ομάδα, κάναμε ένα πρώτο βήμα, είχαμε εξαιρετική απόδοση και δεν σταματήσαμε ούτε λεπτό να πιέζουμε. Για μένα είναι το πρώτο χατ-τρικ στη Μπούντεσλιγκα, είναι υπέροχο…”

Ένα βήμα μπροστά η Μπάγερν

Όλα δείχνουν ότι ο Σερζ Γκνάμπρι σκοπεύει να πετύχει κι άλλα χατ-τρικ, ενώ η ομάδα του εξακολουθεί να έχει μεγάλες φιλοδοξίες μετά την κατάκτηση του “τριπλ” (πρωτάθλημα, κύπελο και Τσάμπιονς Λιγκ) για το 2020. Από τότε που ο Χανσι Φλικ αντικατέστησε τον Νίκο Κόβατς στον πάγκο των Βαυαρών, τον Νοέμβριο του 2019, η επιθετική μηχανή της Μπάγερν έχει πάρει μπροστά και δεν φαίνεται να σταματάει εύκολα. Για τον Γκνάμπρι αυτό είναι άλλωστε και το μυστικό της επιτυχίας. Όπως λέει ο ίδιος “αυτός είναι ο στόχος μας, να πιέζουμε συνέχεια. Είδαμε κάποιες φορές πέρσι ότι σταματήσαμε να πιέζουμε όταν παίρναμε μία διαφορά με ένα-δύο γκολ και το αποτέλεσμα ήταν να χάνουμε βαθμούς τελικά. Δεν θέλουμε να ξαναγίνει αυτό φέτος…”

Όλα δείχνουν ότι η Μπάγερν δεν θα βρει μεγάλη αντίσταση στον δρόμο προς τον τίτλο. Το “αντίπαλον δέος” στη Μπούντεσλιγκα, η Μπορούσια Ντόρτμουντ, δεν έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα στις μετεγγραφές, άλλοι ανταγωνιστές όπως η Λεβερκούζεν, έχουν αποδυναμωθεί κιόλας. Πολλοί δεν έχουν την απαραίτητη εμπειρία για να κοιτάξουν στα μάτια τους Βαυαρούς. Ακραίο παράδειγμα η νεοφώτιστη Αρμίνια Μπίλεφελντ, στην οποία όλοι οι παίκτες μαζί (!) δεν συγκεντρώνουν περισσότερες από 224 συμμετοχές στη Μπούντεσλίγκα. Μόνος του ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι της Μπάγερν έχει να επιδείξει πολύ περισσότερες. Άλλες ομάδες πάλι έχουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα λόγω πανδημίας και όχι μόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σάλκε, η οποία το καλοκαίρι δεν κατάφερε να διαθέσει ούτε ένα ευρώ για μετεγγραφές. Πικραμένος ο προπονητής της Σάλκε, Νταβίντ Βάγκνερ, μετά τον χθεσινό διασυρμό από τους πρωταθλητές Γερμανίας: “Θέλαμε μία καλή παρουσία, αλλά ξέραμε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο. Φανήκαμε αφελείς κι εμείς κάπου εκεί στο τέταρτο και στο πέμπτο γκολ και τελικά ήρθε η συντριβή…”

Προβληματισμός για τους θεατές

Τα αυξανόμενα κρούσματα της πανδημίας στη Γερμανία οδήγησαν τους υπεύθυνους στην απόφαση να μην επιτρέψουν τελικά την είσοδο θεατών στην Allianzarena του Μονάχου. Ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι το γήπεδο της Μπάγερν θα γέμιζε κατά 10%, δηλαδή θα επιτρεπόταν η είσοδος σε 7.500 θεατές, ώστε να τηρούνται οι μέγιστες δυνατές αποστάσεις. Ωστόσο την τελευταία στιγμή ο δήμαρχος του Μονάχου, Ντίτερ Ράιτερ, αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο θεατών στην Allianzarena. Ο προπονητής της Μπάγερν Χάνσι Φλικ έμαθε τα νέα, ενώ είχε ήδη αρχίσει η συνέντευξη τύπου ενόψει του παιχνιδιού με τη Σάλκε και φάνηκε ψύχραιμος: “Έτσι είναι, έχουμε μάθει ότι θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε κάθε τόσο στις νέες συνθήκες, αυτό θα κάνουμε και τώρα”, δήλωσε. Από την πλευρά της η Μπορούσια Ντόρτμουντ σχεδίαζε να υποδεχθεί με 10.000 οπαδούς της την Γκλάντμπαχ στο ντέρμπι της Βεστφαλίας το απόγευμα του Σαββάτου, χωρίς πάντως να αποκλείεται και εδώ μία ανατροπή της τελευταίας στιγμής.

Όσο για την Κολωνία, την ομάδα-ασανσέρ της Ρηνανίας με το φανατικό κοινό, η μεγάλη απώλεια, λόγω πανδημίας, είναι το …γούρι της. Πρόκειται για ένα ζωντανό και πολύ ζωηρό κριάρι με την επωνυμία Χένες ο Ένατος (καθότι είχαν προηγηθεί άλλοι οκτώ εστεμμένοι ηγέτες της κερκίδας). Λόγω των περιοριστικών μέτρων ο Χένες δεν επιτρέπεται πλέον να μπαίνει στο γήπεδο και έχει απομονωθεί, εδώ και μήνες, στον ζωολογικό κήπο της πόλης. Από τότε η Κολωνία δεν έχει πετύχει ούτε μία νίκη στο γήπεδό της…

Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ