Γράφει ο Βαγγέλης Πάλλας-Δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Χαραυγή», Κύπρος.

Το Κυπριακό πρόβλημα δυστυχώς παραμένει άλυτο, παρά τις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, παρά τις ουσιαστικές, συμβιβαστικές και ενωτικές προτάσεις που κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παρά την διπλωματική επίθεση ειρήνης που ακολούθησε η Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια.

Δυστυχώς η κατοχική Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη, αλαζονική, προκλητική, κρατά το κλειδί της λύσης στο χέρι της και δεν εννοεί να το χρησιμοποιήσει προς όφελος των Κυπρίων.

Δυστυχώς ο κατοχικός ηγέτης Dervis Eroglou υπαναχωρεί από τα συμφωνηθέντα μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του κ. Μεχμέτ Αλή Ταλάτ και επαναφέρει απαράδεκτες θέσεις, για δυο λαούς στην Κύπρο, για λύση δυο κρατών και νέο συνεταιρισμό. «Όποιος δε θέλει να ζυμώσει, πέντε μέρες κοσκινίζει. Έτσι κάνει και ο κ. Eroglou, προσπαθώντας να κοροϊδέψει τους πάντες, ότι δήθεν ενδιαφέρεται για λύση στο Κυπριακό.

Από την άλλη πλευρά ο Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. κ. Μπάν Κιμούν και η διεθνής κοινότητα τηρούν τακτική ίσων αποστάσεων, πράγμα που οδηγεί τον κ. ErogLou και την κατοχική Τουρκία σε ακόμη αρνητικότερες θέσεις. Η αδιαλλαξία τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν στηλιτεύεται και δεν καταδικάζεται όπως θα έπρεπε.

Αμφότεροι γνωρίζουν, ότι ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος μας και χρονοτριβούν σκόπιμα. Αντιλαμβάνονται ότι τα τετελεσμένα της κατοχής έχουν ήδη εδραιωθεί και μεταθέτουν την επίλυση του Κυπριακού για αργότερα.  Όταν δε θα μπορούμε καν να διεκδικήσουμε ουσιαστικές παραχωρήσεις από την πλευρά τους, όταν οι έποικοι 2ης γενιάς θα είναι η πλειοψηφία στον βορρά και δεν θα μπορεί κανένας να τους διώξει.

Από την άλλη πλευρά οι ηγέτες μας αναλώνονται σε διαγκωνισμούς, ποιος μπορεί να κυβερνήσει καλύτερα τη μισή Κύπρο, ποιος θα διασφαλίσει καλύτερα την εθνική καθαρότητα της ελεύθερης Κύπρου, ποιος θα είναι πιο αρεστός και όχι πιο χρήσιμος.

Ο καθένας, μικρός ή μεγάλος «παίζει το βιολί του» χωρίς να αντιλαμβάνεται τον κακό ήχο του συνολικού αποτελέσματος. Είναι και οι εκλογές φυσικά που δυναμιτίζουν τη διακομματική συνεννόηση αλλά ευελπιστούμε ότι μετά από αυτές θα πρυτανεύσει η λογική, για το καλώς νοούμενο εθνικό συμφέρον. Το κοινό συμφέρον υπαγορεύει πολιτική συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων και ενωτική διεκδικητική πορεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο για λύση του Κυπριακού.

Ούτε μια μέρα δεν πρέπει να πάει χαμένη. Αν ο διακοινοτικός διάλογος έχει τελματωθεί, η ευθύνη ασφαλώς δεν ανήκει σε μας. Έχουμε όμως ευθύνη να προτείνουμε παράλληλες εναλλακτικές λύσεις. Και μια παράλληλη εναλλακτική λύση είναι η ολοκληρωμένη πρόταση εφικτής λύσης του Κυπριακού με βάση τα συμφωνηθέντα και τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η «ολοκληρωμένη πρόταση εφικτής λύσης» πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δυο κοινότητες Ε/Κ και Τ/Κ και να είναι συμβατή με το Διεθνές, Ευρωπαϊκό δίκαιο και κεκτημένο. Πρέπει να είναι πρόταση έντιμου συμβιβασμού και όχι πρόταση ευσεβών πόθων γιατί αλλιώς δεν θα έχει καμιά τύχη.

Δεν αποτελεί το «περίγραμμα λύσης» εναλλακτική πρόταση, γιατί αυτό παραπέμπει σε ατέρμονα διάλογο και μάλιστα από την αρχή. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να συζητούμε απλώς για να συζητούμε. Πρέπει κάπου να καταλήξουμε. Δεν μπορούμε να εξακολουθούμε να χορεύουμε στους ρυθμούς που παίζει η κατοχική Τουρκία και ο Dervis ErogLou, οι οποίοι αποβλέπουν στη μη αντιστρεπτή πορεία προς τη διχοτόμηση.

Δεν αποτελεί εναλλακτική πρόταση η διεθνής διάσκεψη στην παρούσα φάση, τετραμερής, πενταμερής ή πολυμερής αφού υπάρχουν ουσιαστικές αποκλίσεις ακόμα, με ευθύνη της άλλης πλευράς, θα μπορούσε η διεθνής διάσκεψη να αποβεί χρήσιμη σε μια τελική φάση και αυτό το ρόλο πρέπει να της επιφυλάξουμε.

Έχουμε υποχρέωση να προτείνουμε ευθέως «ολοκληρωμένη πρόταση εφικτής λύσης» και να την υπερασπιστούμε. Ο Κυπριακός λαός στο σύνολο του πρέπει να αφυπνιστεί από το λήθαργο και να αδράξει την ευκαιρία, όπως παρουσιάζεται σήμερα από τις κινητοποιήσεις του Τουρκοκυπρίων, να επιβάλλει πορεία πολιτικής και διακοινοτικής συνεννόησης για λύση και επανένωση της Κύπρου.

Οφείλει ο καθένας από μας, είτε είναι Ε/Κ ή Τ/Κ, να μην περιμένει να αποφασίσουν οι άλλοι για μας χωρίς εμάς. Πρέπει να βγούμε μπροστά και να συγκροτήσουμε ενιαίο μέτωπο για τον τερματισμό της κατοχής, μέτωπο λύσης – επανένωσης και κοινή ευρωπαϊκή πορεία. Ο χρόνος δεν μπορεί να περιμένει.

Η Ευρωπαϊκή Κύπρος θα δώσει λύσεις σε όλα τα διακοινοτικά προβλήματα όπου υπάρχουν, θα αμβλύνει τις αντιθέσεις και θα μειώσει τις τριβές. Αρκεί να πορευτούμε με σύνεση και αποφασιστικότητα προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ